Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Unga kvinnor söks via sociala medier

Den glamoriserade och romantiserade bilden av IS kan motverkas med hjälp av den färska domen från Österrike, anser den svenske forskaren Magnus Ranstorp.
Den glamoriserade och romantiserade bilden av IS kan motverkas med hjälp av den färska domen från Österrike, anser den svenske forskaren Magnus Ranstorp. Foto: Uncredited

Göteborg. Antalet IS-resenärer från Göteborg har mattats väsentligt, men kommunens samordnare mot våldsbejakande extremism varnar för att terrororganisationen i allt högre grad vänder sig mot unga kvinnor via sociala medier. Terroristexperten Magnus Ranstorp tror att torsdagens dom mot en ung svenska i Österrike kan verka avskräckande.

Enligt Säpos senaste räkning har 299 personer rest från Sverige för att strida för IS de senaste tre åren. Göteborg står ut i statistiken med 120 resenärer, men Zan Jankovski, som är en av kommunens samordnare mot våldbejakande extremism, säger att det nu skett ett trendbrott.

– Det är en väsentlig avmattning. Sedan början av 2015 har vi inte haft någon som rest från Göteborg, säger han.

Minskningen sammanfaller med det intensifierade arbete som kommunen gjort kring problemet. Det var i mars i fjol som Jankovski och kollegan Haisam-A-Rahman formellt fick ett treårigt uppdrag. Samordnarna har koncentrerat sig på att informera det man kallar för första linjens professionella medarbetare i frågan, lärare, fritidsledare och socialarbetare.

Foto: – De här personerna har i sin tur agerat och möjligtvis är det den kraftsamlingen som har gett effekt, säger Jankovski, som inte tycker att man bör dra för snabba slutsatser om det minskade resandet.

Han förklarar att arbetet mot den våldbejakande extremismen är komplicerat och föränderligt.

– Ibland känns det som att åka tåg och samtidigt lägga rälsen, säger han.

Jankovski varnar för att IS och liknande grupper söker andra vägar och målgrupper i försöken att radikalisera. Här ser man en upptrappning. Det är inte bara unga män som rekryteras.

– Det finns tecken på att allt fler unga tjejer attraheras av den här ideologin och på olika sätt blir uppvaktade och rekryterade. När det gäller kvinnor har vi märkt att sociala medier spelar en större roll och det kan vara för att kvinnor rör sig på dessa mötesplatser i högre utsträckning än i fysiska, säger Jankovski.

Han bedömer att IS propagandamaskin är mycket skickligt utformad och säger att man i Göteborg sett exempel på hur terrororganisationen via sociala medier vänder sig direkt till grundskoleelever och ungdomar allt längre ned i åldrarna.

Av de 299 namnen på Säpos senaste lista tros 40 ha omkommit och 133 ha återvänt till Sverige. 13 nya namn har kommit till sedan årsskiftet och totalt finns 35 kvinnor på listan. Det var 2014 som Säpo noterade att även kvinnor från Sverige börjat resa för att ansluta sig till IS, men enligt pressekreteraren Fredrik Milder ser man inte någon ökning just när det gäller det kvinnliga resandet.

Magnus Ranstorp, expert på terrorism vid Försvarshögskolan, säger att det kan finnas flera skäl till att antalet IS-resenärer från Göteborg mattats av.

– Jag känner till den förbättrade bilden i Göteborg och det kan finnas flera anledningar till avmattningen, säger Ranstorp.

Ett är att det helt enkelt blivit svårare att ta sig till krigsområdena i Syrien och Irak. Samtidigt menar han att det finns ett mörkertal kring resandet och att man bör ta siffrorna med en nypa salt.

Ranstorp tror att domen mot den 17-åriga svenskan i Österrike på torsdagen kan ha en avskräckande effekt på framför allt unga kvinnor och tycker att den bör användas som motbild till den glamoriserade och romantiserade bilden av IS.

– Den här berättelsen visar vilka konsekvenserna blir om du reser ner till en grupp som är terrorstämplad, säger Ranstorp, och pekar på att många kvinnor som anslutit sig till IS far illa och utnyttjas sexuellt.

Han säger att han i sin forskning stött på flera fall av kvinnliga IS-resenärer som varit utstötta och mobbade hemma och därför söker en annan tillvaro. För att stoppa unga personer från att åka anser Ranstorp att man bland annat måste rikta in sig på familjerna.

– Vi vet att om en i familjen rest följer ofta ett syskon efter. Därför är det väldigt viktigt att stötta syskonen för att de inte ska ta samma steg, säger han.

Foto i text: Björn Larsson Rosvall/TT

Fakta.

299 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och regionen för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupperingar.

133 av de personer som sedan 2012 har rest iväg har återvänt till Sverige.

126 personer är fortfarande på plats i Syrien och Irak.

40 personer har dött under vistelsen i konfliktområdena.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.