Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:03 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/unga-politiskt-engagerade-men-skeptiska-till-partier/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Unga politiskt engagerade – men skeptiska till partier

Other: Henrik Montgomery/TT

Unga svenskar är mer politiskt engagerade än någonsin, men förtroendet för politiska partier är rekordlågt. 

DN har tagit del av Ungdomsbarometerns senaste rapport, som presenteras på tisdagen.

– Det mest påtagliga med denna ungdomsgeneration är att den är politiskt fragmenterad, säger samhälls- och livsstilsexperten Anton Landehag.

Ungdomar mellan 15-24 är mer politiskt engagerade än någonsin – en stadig ökning från 28 procent år 2002 till 42 procent i dag. 

Samtidigt är förtroendet för politiska partier rekordlågt. Enligt samhälls- och livsstilsexperten Anton Landehag handlar det om en individualisering av det politiska engagemanget. 

– Ungdomar i dag förändrar sina vanor. De lägger om resvanor eller kostvanor som tidigare generationer inte riktigt var beredda att göra även om de gick med i demonstrationståg och politiska ungdomsförbund, säger Landehag.

Men på en lista över 17 samhällsinstitutioner – bland dem polisen, banker, public service och förvarsmakten – ligger politiska partier näst lägst ner. 

– Det går förstås att prata om en fara för demokratin med lågt förtroende för politiska partier, men frågan är om det är demokratin eller de politiska partierna som befinner sig i kris. 

Samtidigt känner unga en allt större optimism inför framtiden. I dag uppger varannan ungdom att samhällsutvecklingen är på väg ”i delvis rätt riktning”. År 2015 var det endast 29 procent som delade den optimistiska framtidssynen.

– Det är svårt att inte prata om den trend som finns just kopplad till jämställdhet och feminism, framför allt bland unga tjejer men även bland unga generellt, säger Landehag. 

Det mest påtagliga med dagens ungdomsgeneration är att den är fragmenterad.

Tjejer identifierar sig alltmer som feminister – 46 procent uppger att feminist är den beskrivning som passar bäst på dem. För fem år sedan var det endast 23 procent tjejer som identifierade sig som feminister. Andra populära identiteter är antirasist (31 procent) och miljövän (30 procent).

För första gången mäts gruppen ickebinära, som identifierar sig bortom könskategorierna kvinna och man. Den gruppen utgör ungefär en procent av de över 23.000 tillfrågade och även de identifierar sig framför allt som feminister (78 procent). 

Men det ökade politiska engagemanget är inte lika tydligt hos killar. De identifierar sig som gamer (36 procent), livsnjutare (29 procent), sportfantast (25 procent) prylnörd/techie (23 procent) och datanörd (22 procent). 

– Det mest påtagliga med dagens ungdomsgeneration är att den är fragmenterad. Om du tänker i termer politisk kommunikation går det inte att rikta sig till unga som ett block utan du behöver vara mer detaljerad i hur du adresserar olika delar av ungdomssegmentet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.