Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Unga rensar stränderna från skräp

Anders Olausson och Filippa Kjellqvist samlar ihop skräpet i en gammal plastbåt som flutit i land. Dagens fångst består bland annat av en boj, ett duschhandtag och en fisklåda från norra England.
Anders Olausson och Filippa Kjellqvist samlar ihop skräpet i en gammal plastbåt som flutit i land. Dagens fångst består bland annat av en boj, ett duschhandtag och en fisklåda från norra England. Foto: Jonas Lindstedt

Allt från kvarlämnat skräp efter strandutflykten, till ilandflutna gasoltuber och tomburkar. Hittills i år har ideella Städa Sverige samlat ihop 25 ton bråte längs Bohuskusten.

– Klart det är bekymmersamt. Förr eller senare dyker ju skräpet upp på våra middagstallrikar i form av miljögifter, säger Mats Wesslén, organisationens vd.

På den västra sidan av ön Rörö i Göteborgs norra skärgård finns ett naturreservat med en magnifik klapperstensstrand. Denna soliga sommardag ligger havet spegelblankt, men den vackra landskapsbilden störs av skräpet som flutit i land. Det tar ungdomarna från Rörö IF bara 20 minuter att plocka en hel jolle, som de hittar över­given, full av bråte.

Dagens ”fångst” består bland annat av ett duschhandtag, locket till en verktygslåda, en boj, några rostiga tomburkar och en fisklåda i blå plast från Caley Fisheries Ltd i norra England.

– Det är jättetråkigt. Jag tror att många är lata och inte tänker sig för, säger Filippa Kjellqvist.

– De tror att det bara försvinner, men det gör det ju inte, säger hennes kompis Simon Torgersson.

De är några av ungdomarna från idrottsföreningen som hjälper till att städa öns stränder i det riksomfattande projektet Städa Strand. Klubbens ordförande Lennart Zackrisson berättar att man i fjol fick ihop två fulla släpkärror med skräp och att det då rörde sig om allt ifrån gasoltuber till stekpannor. Som tack för hjälpen fick klubben 4 000 kronor av Städa Sverige.

– Det använde vi bland annat till nya bollar i vår idrottshall. Så städningen gör dubbel nytta, säger Hans Wickstrand, klubbens vice ordförande.

Städa Sverige drivs av den svenska idrottsrörelsen och hittills i år har 1 200 ungdomar och ledare från olika föreningar plockat upp 25 ton skräp längs Bohuskusten. Det är en ökning med 20 procent jämfört med fjolåret.

Mats Wesslén från Städa Sverige poängterar att man långt ifrån sett de slutliga effekterna av årets sommar och den nedskräpning den för med sig.

– Det här är ett stort problem för man ska ha klart för sig att vi bara plockar upp en bråkdel av det skräp som finns längs våra kuster, säger Mats Wesslén och berättar att senare i sommar och i höst fort­sätter städningen längs övriga kuststräckor i landet.

Han beräknar att 20 procent av skräpet är sådant vi lämnar kvar efter en dag på stranden. De senaste åren har man sett en klar ökning när det gäller förpackningar. Den stora andelen är industriellt skräp, till exempel från fiskeindustrin, som förs hit med havsströmmar.

Tidigare i sommar gick företrädare för elva kommuner i Bohuslän ut med ett upprop, där man krävde ökade resurser från staten för att städa kusterna. Politikerna anser inte att det är deras kommuninnevånare som ska betala för ett globalt problem.

Skräpet på västkusten domineras av plastavfall som tar mycket lång tid att bryta ned och får allvarliga konsekvenser för djur- och växtliv.

– Till slut är det ju vi människor som drabbas när fisken hamnar på middagstallriken, säger Wesslén.

Samtidigt som skräpproblemet ökar gläds Wesslén åt att allt fler ungdomar är intresserade av att göra en insats för miljön.

– För många yngre kan det vara svårt att förstå miljöfrågan när den är komplex i form av isbjörnar och Kyotoprotokoll. De vill göra något här och nu och därför har vi fått ett väldigt bra genomslag med Städa Sverige, säger Wesslén.

Fakta.Så fungerar Städa Sverige

Ideell organisation, helägd av svensk idrott och sponsrad av näringslivet.

Har under 20 år engagerat en halv miljon ungdomar från landets idrottsklubbar, som samlat in två miljoner säckar med skräp.

Det har gett cirka 200 miljoner kronor till idrottsrörelsen.

Sedan fem år tillbaka driver man projektet Städa Strand.

Årets städning på västkusten visar på en 20-procentig ökning av skräp jämfört med fjolåret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.