Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Unga ställer krav på MP-ledningen

01:40. Valberedningens kandidater till nya språkrör för MP:s ungdomsförbund Grön ungdom

Miljöpartiet måste lämna regeringen om migrationspolitiken skärps ännu mer. Det anser tre av fyra språkrörskandidater till partiets ungdomsförbund. Men synen på regeringsfrågan kan avgöra ledarstriden eftersom en av kandidaterna vill gå längre och kräver att MP lämnar regeringen redan nu.

Efter tre år avgår Grön ungdoms språkrör Magda Rasmusson och Lorentz Tovatt när regeringspartiets ungdomsförbund på fredag samlas till riksårsmöte i Borås.

Som ersättare som språkrör har valberedningen för första gången på riksnivå föreslagit två kvinnor: Klara Lidman, 21, och Hanna Lidström, 22. Stadgarna i ungdomsförbundet möjliggör, till skillnad från i moderpartiet, att två kvinnor väljs, men däremot inte två män.

De två kvinnliga kandidaterna är överens i regeringsfrågan.

– Jag tycker inte att Miljöpartiet kan gå med på ytterligare skärpning av migrationspolitiken. Vi har redan gått med på för mycket. I så fall måste vi lämna regeringen, säger Hanna Lidström och syftar på Moderaternas förslag på att skicka tillbaka flyktingar till andra EU-länder, som enligt uppgift till DN även diskuterats i kretsen kring migrations- minister Morgan Johansson (S).

Men en av utmanarna till språkrörsposten i Grön ungdom vill gå längre. Den 21-årige Alrik Altvall, den ende av kandidaterna som inte sitter i den nuvarande förbundsstyrelsen, anser att MP borde lämna regeringen så snart som möjligt.

– Ju längre man sitter kvar med en politik som på rena värderingsgrunder går emot det man har lovat väljarna, desto mer rättfärdigar man en förskjutning av den politiska debatten som man annars hade kunnat stoppa, säger han.

Men det vore fel att lämna regeringen i nuvarande läge, anser de två kvinnliga kandidaterna och även den andra manlige kandidaten Mårten Roslund, 24.

– Man accepterar inte en politik som man tycker är dålig och sedan lämnar. Då kan man inte påverka. Men ställs vi återigen inför en överenskommelse som inskränker migrationen måste vi lämna regeringen, säger Mårten Roslund.

Grön ungdoms riksårsmöte i helgen blir en förpostfäktning inför Miljöpartiets kongress i maj där migrationsfrågorna väntas väcka hård debatt. Alla fyra språkrörskandidater vill att de 129 ombuden ska ställa sig bakom krav på partiledningen att så snart det är möjligt ta bort de tillfälliga lagar som partiet var med och beslutade i höstas som id-kontroller för inresa till Sverige, tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta och ålderbestämning av ensamkommande ungdomar.

– Vi måste få bort lagarna i god tid före valet 2018. Då kan vi visa att det finns en annan väg att gå än nya restriktioner, säger Klara Lidman.

Fakta. Riksårsmöte för Grön ungdom

Tre motioner om migrationen – som också ska diskuteras på Miljöpartiets kongress den 13–15 maj – tas upp på Grön ungdoms riksårsmöte i Borås med start på fredag.

Motionerna handlar bland annat om att ta bort id-kontrollerna som införts till Sverige, att återinföra permanenta uppehållstillstånd, avskaffa åldersbestämning av ensamkommande ungdomar och underlätta för familjeåterförening.

På riksårsmötet ska 129 ombud fatta beslut om vilken linje Grön ungdom ska driva på MP-kongressen.

På lördag ska striden om språkrörsposterna avgöras. På söndag ska migrationsfrågorna debatteras.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.