Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ungdomar döms för falska pedofilanklagelser

Fem ungdomar har dömts för grovt förtal sedan de felaktigt pekat ut en polis i Borås som pedofil, skriver flera lokala medier. Tre av ungdomarna döms till ungdomstjänst och de återstående två till ungdomsvård.

Gruppen har spridit en bild på polisen med en varning om att han är pedofil och att han försökt få med sig barn i en skåpbil. Bilden spreds på Facebook och Snapchat.

”Jag tänkte bara att när jag fick bilden skickad till mig att det var allvarligt och skickade den till kanske sex personer men tänkte inte alls på konsekvenserna”, säger en av ungdomarna i ett förhör.

Enligt den utpekade polisen har ett stort antal personer kontaktat honom med frågor om han är pedofil, och att ungdomar ropat beskyllningar efter honom.

– När man inser att det finns stor risk att ens barn kommer bli trakasserade för att deras pappa är pedofil... Det är extremt tungt och jobbigt. Det är inget man önskar någon, säger den utpekade polismannen till Borås Tidning.

Han är trots allt nöjd med domen.

– Jag har aldrig haft något egensyfte i att straffa ungdomarna utan det handlar om att få dem och andra att tänka till innan man delar sådana här grejer. Det kan få stora konsekvenser, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.