Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Ungdomar oroliga för porrmissbruk

På ungdomsmottagningen i Örebro har man inte träffat någon som lider av porrimpotens. Däremot oroar sig flera unga för att vara porrmissbrukare. "De har en stark oro att något är fel" säger samtalterapeuten och sexologen Timmy Leijen.

De män som kommer till ungdomsmottagningen i Örebro med funderingar över sitt porrtittande är mellan 18 och 24 år. Ofta handlar det om att män i den åldern börjar få stadiga relationer där partnern känner sig åsidosatt på grund av porren.

– Det är inte 13-14-åringar som kommer med de här funderingarna, utan det är mer mogna killar som har en relation där partnern stör sig på porrtittandet, säger Timmy Leijen.

Han har jobbat på ungdomsmottagningen sedan 1998 och har mest haft kontakt med killar. Till alldeles nyligen jobbade kvinnorna på ungdomsmottagningen med att träffa tjejer och den manliga personalen med killar.

Timmy Leijen säger att antalet unga som kommer till ungdomsmottagningen med funderingar om sitt porrtittande har ökat de senaste åren. Han tror att öppenheten om porr är större i dag och att fler känner att de kan gå till ungdomsmottagningen för att prata.

– Jag har inte mött någon med grova problem av porrtittande. Det handlar mer om yttre påverkan från en partner eller egna föreställningar om att man inte borde onanera till porr. Det blir en oro för missbruksproblem som tar över tankeverksamheten.

Beroendetankarna kan komma från killar som har lovat sin partner att inte porrsurfa, men som sedan inte kan hålla löftet.

– Vi vet att 60 procent av manlig onani sker framför datorn. Då är det inga excelfiler man tittar på, utan det är ju porr. Porrtittandet har väl kommit in när fantasin inte har räckt till, många känner att de behöver stimulansen, säger Timmy Leijen.

Han säger att behovet av stimulans vid onani alltid har funnits, men att tillgången till porr är större och mer lättåtkomlig i dag.

Var gränsen till skuld och skam går för porrsurfandet är väldigt individuellt. En del av de som kommer till ungdomsmottagningen i Örebro tycker att det är skuldbelagt att titta på porr några gånger i veckan. Andra oroar sig för att de gör det flera gånger per dag.

– Det är inte så att onani och porr har tagit över sexlivet hos de här killarna. Det fyller olika funktioner och det är väl därför en del bryter löften om att inte porrsurfa. Det ena tar inte ut det andra.

Timmy Leijen har inte sett någon koppling mellan porrtittande och erektionsproblem bland de som kommer till ungdomsmottagningen.

– Erektionsstörningar handlar mer om att man har en ny partner och är jätteförälskad men inte får upp den. Eller att man är tillsammans med någon som man inte borde vara med och som man inte tänder på.

Lilian Olander är barnmorska på ungdomsmottagningen i Örebro och upplever att tjejer som kommer dit sällan vill prata om porrsurfande.

– Statistik visar att tjejer ser på porr i nästan lika stor utsträckning som killar, men jag har inte stött på frågor om beroende från tjejer. Det handlar oftare om att man känner sig bortvald av sin partner som tittar på porr, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.