Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 17:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ungdomshem-med-extremister-ingen-fraga-for-goteborgs-stad/

Sverige

”Ungdomshem med extremister ingen fråga för Göteborgs stad”

Statens institutionsstyrelses hem Nereby utanför Kungälv utreds nu av Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Tomas Ohlsson

Göteborgs stad kommer inte att agera på egen hand efter uppgifterna om islamistisk extremism på det statliga ungdomshemmet Nereby, dit unga killar från kommunen skickas.

– Vi är förvånade över att vårt förslag röstades ner, säger Socialdemokraternas kommunalråd Marina Johansson. 

Inte sällan svischar förhållandevis stora politiska frågor förbi i kommunstyrelsen i Göteborg utan större diskussion. 

Samtidigt kan till det yttre små frågor om små pengar sätta fart på det politiska blodet.  Som under onsdagen då Vänster- och Miljöpartiets yrkande om avgiftsfri simskola – utanför den som enligt lag sker i grundskolan – bordlades. Detsamma skedde med de rödgrönas ambitioner att tvinga fram fem miljoner till fortsatt bemanning av lekplatser.

Beslut fattades däremot i ett annat mindre ärende, där det ovanliga inträffade att samtliga partier – till vänster och till höger – förutom Sverigedemokraterna röstade emot Socialdemokraterna.

Ärendet gällde det uppmärksammade statliga ungdomshemmet Nereby utanför Kungälv där Statens institutionsstyrelse, SiS, efter DN:s avslöjande i november gjorde en lex Sarah-anmälan. Uppgifterna om att hemmet för tvångsomhändertagna pojkar har anställt minst fem personer med kopplingar till islamistiska rörelser utreds nu av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Göteborgs stad har skickat flera pojkar till Nereby och nu föreslog Socialdemokraterna att tjänstemännen skulle få i uppdrag att ”kontakta Statens institutionsstyrelse för att få en redogörelse för situationen” och ”vilka åtgärder som vidtagits för att säkerställa kvaliteten på dessa (...)”.

Eftersom Sverigedemokraterna redan i november föreslog att kommunen också skulle göra en Ivo-anmälan om Nereby – ett förslag alla förutom Demokraterna då röstade nej till – valde SD nu att som enda parti stödja Socialdemokraternas yrkande. 

Alliansen, som styr i minoritet, svarade S att ”Göteborg som kommun har inte rådighet över verksamheten eller personalen på statliga ungdomshem. Vi ser inte att frågan faller inom den kommunala kompetensen”.

Marina Johansson är kommunalråd för Socialdemokraterna i Göteborg. Foto: Socialdemokraterna

Det svaret gillade inte Socialdemokraternas kommunalråd Marina Johansson:

– Vi är förvånade över att sjupartikonstellationen röstade ned vårt förslag. Här finns ju tydliga kopplingar till extremism. 

Men vad skulle kommunen göra? Skicka ett brev?

– Vi skickar ju barn dit. Då kan man inte säga att det här inte ligger inom stadens kompetens. Till exempel skulle vår samordnare mot extremism kunna få uppdraget att kontakta SiS och erbjuda ett kunskapsutbyte.

För Alliansen svarade Liberalernas Helene Odenjung:

– Vi förringar inte de allvarliga saker som sker på Nereby. Men det är ett statligt ansvar som vi inte har rådighet över. Regeringspartiet kan nog agera inom sina egna kanaler.

Även från Vänsterpartiets sida viftades S-kritiken bort:

– Kommunstyrelsen har ingen funktion i den här frågan. Det känns tramsigt av S att bli irriterade över att vi säger nej här. Ska vi börja prata utrikespolitik i kommunstyrelsen också?, frågade sig V-kommunalrådet Daniel Bernmar.