Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 19:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ungt-kompisgang-misstanks-ligga-bakom-serie-av-pyromanbrander/

Sverige

Ungt kompisgäng misstänks ligga bakom serie av pyromanbränder

Ett ungt kompisgäng misstänks ligga bakom ett flertal anlagda bränder i Boden den senaste tiden. Tre personer har anhållits och fler ur samma gruppering utreds.

– Det är egentligen oklart varför, men det här gänget verkar ha spunnit loss på tanken att starta bränder, säger åklagaren Henrik Wallin.

Rätta artikel

Under natten mot onsdag brann ett ödehus ner till grunden på Björkelundsvägen, en av flera bränder av liknande karaktär som räddningstjänsten i Boden fått rycka ut till inom loppet av en dryg vecka.

– Det är något skumt, sade Bodenbon Mats Öhrling till SVT Norrbotten efter att en lada i närheten av hans hus brunnit under måndagskvällen.

Nu har tre personer anhållits, på sannolika skäl misstänkta för att ligga bakom fyra av bränderna och skäligen misstänkta för tre andra.

– Och vi har förstått att det förmodligen inte stannar vid sju ärenden. Det finns ytterligare bränder av mindre karaktär som inte anmälts ännu, säger åklagaren Henrik Wallin.

Han vill inte gå in på de misstänktas kön eller exakta ålder, men säger att det handlar om unga personer som dock är straffmyndiga. Alla är hemmahörande i Boden.

– De är del av samma gruppering, ett kompisgäng kan man säga. Vi tror att de anhållna tillhör kärnan, men det finns även fler personer i periferin av den här gruppen som vi också håller på att utreda, säger Henrik Wallin.

Varför kompisgänget skulle ha fått för sig att anlägga bränderna är oklart i nuläget, säger han, men det finns åtminstone inget som tyder på att de ska ha varit ute efter att skada några människor.

– Det är mer att man har varit ute efter att orsaka eldsvådor i ödebyggnader, och sedan följa utvecklingen med räddningstjänst och annat. Det är lite pyromani i det hela, säger Henrik Wallin.

Huruvida personerna ska ha stannat på platsen för att observera släckningsarbetet är oklart, men det finns uppgifter om att de ska ha återvänt till åtminstone en av brandplatserna. 

Brottsrubriceringarna är initialt satta till grov skadegörelse, varav ett ärende skulle kunna komma att ändras till mordbrand. 

Utredningsarbetet fortsätter nu med fler förhör av både vittnen och misstänkta, tekniska undersökningar vid brandplatserna samt analys av misstänktas telefoner.