Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

UNHCR: Börja med att spåra ensamkommandes familjer

Vincent Cochetel
Vincent Cochetel Foto: Julia Mård

FN:s flyktingorgan UNHCR anser inte att Sverige utgår ifrån barnets bästa när ensamkommande barn direkt efter ankomst hamnar i en asylprocess. I stället ska det fösta steget vara att spåra barnets familj, säger organisationens Europachef Vincent Cochetel i en exklusiv intervju med DN.

Innan ett ensamkommande barn hamnar i en asylprocess ska kontakten med barnets familj återupptas. Det framförde UNHCR:s Europachef Vincent Cochetel under ett Sverigebesök på fredagen, där han bland annat träffade migrationsminister Morgan Johansson (S) och Migrationsverket.

– Barn ska ses som barn, inte som asylsökande. Om ett av mina barn försvann på stan i Stockholm så skulle jag förvänta mig att polisen kontaktade mig. Ett första steg måste vara att utvärdera om det finns möjlighet till en återförening, säger han till DN.

Läs mer: Drygt 1800 ensamkommande flyktingbarn "försvunna"

Förra året kom drygt 35 000 ensamkommande barn till Sverige och hittills i år har det kommit 1 704 barn, enligt statistik från Migrationsverket. Vincent Cochetel säger att under den mest intensiva perioden förra året spårades sällan barnets föräldrar. Asylprocessen är en bra lösning för vissa, medan andra skulle ha det bättre hos sina familjer, menar han.

– Drygt 30 procent av alla afghanska barn är uppväxta med sin familj i Iran. Är det verkligen bäst för dem att gå igenom en asylprocess i Sverige eller är det bättre att de är med sina föräldrar i Iran? Normalt sett anser vi att föräldrar står för det grundläggande skyddet av barnet.

Vincent Cochetel säger att det är viktigt att sluta tala i termer som anspelar på att det skulle vara negativt att återvända, utan i stället kalla det för ”familjeåterförening”.

Se webb-tv: Ensamkommande barn och unga försvinner

Enligt FN:s konvention om barnets rättigheter ska alla beslut som rör ett barn utgå ifrån barnets bästa. Det här är något Sverige i nuläget inte följer, anser Vincent Cochetel.

– Hur kan det avgöras vad som är bäst för barnet utan att veta var familjen finns och hur de mår? Det går inte att hoppa över det steget.

Behövs det ny lagstiftning?

– Förmodligen. Det är upp till svenska myndigheter att bestämma när det är aktuellt. Från UNHCR:s håll har vi sagt att det måste ske.

Utöver spårningen anser Vincent Cochetel att länderna i Europa också måste hitta en gemensam metod för åldersbedömning som gäller överallt, samt se till att barn registreras.

– Det finns annars en risk att barnen försvinner ur systemet, vilket gör dem utsatta för trafficking. Med registrering blir barnen bättre skyddade.

Läs mer: De "försvunna" barnens egna berättelser

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.