Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 14:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/unik-dom-i-valdtaktsmal-kopplat-till-manniskohandel/

Sverige

Unik dom i våldtäktsmål kopplat till människohandel

En 69-årig man döms för oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna som var utsatt för människohandel.

Enligt domen kunde mannen förstå att kvinnan var utsatt för människohandel och att hon därför inte medverkat frivilligt.

Det är första gången som ett sådant fall prövas enligt den nya sexbrottslagen.

Rätta artikel

Förra sommaren fördes en kvinna från Rumänien till Sverige av två män. Enligt åtalet var syftet prostitution och i Sverige såldes kvinnan till ett 100-tal män i olika lägenheter som hyrdes via Airbnb.

En av sexköparna är en 69-årig man som nu döms för oaktsam våldtäkt. Det är första gången som ett liknande fall prövas enligt den nya sexbrottslagen som trädde i kraft den 1 juli förra året, och som bygger på frivillighet.

– Innan den nya våldtäktslagen trädde i kraft kunde man köpa sex av någon och strunta i vilken position den här personen befann sig i. Det har ett stort signalvärde att tingsrätten nu bedömer det här som oaktsam våldtäkt, säger kammaråklagare Anneli Tirud Wallin.

Hon menar att domen i förlängningen kan betyda att personer som köper sex inte bara kan räkna med dagsböter.

Bland annat skrev den 69-årige mannen ”Misstänkt trafficking. Inget att rekommendera.”, på en hemsida efter att han köpt sex av kvinnan. 

Enligt tingsrätten måste han ha insett att det fanns en risk för att kvinnan var utsatt för människohandel, och att hon därför inte medverkade frivilligt. 

Uppsala tingsrätt skriver i sin dom att mannen vid tillfället ”anses ha varit grovt oaktsam i förhållande till den omständigheten att Sekretess A var utsatt för människohandel och av det skälet inte kunde medverka frivilligt i de sexuella handlingarna.” 

Åklagare Anneli Tirud Wallin säger att hon ännu inte har bestämt sig för om hon ska överklaga domen, eftersom hon i första hand hade yrkat på att mannen skulle dömas för våldtäkt. Där anser inte tingsrätten att det går att bevisa uppsåt. Istället döms mannen alltså för det nya brottet oaktsam våldtäkt eftersom tingsrätten menar att det är bevisat att han var oaktsam gällande kvinnans frivillighet. Han döms också för köp av sexuell tjänst och kränkande fotografering. Påföljden blir ett års fängelse. 

Mannen har hela tiden nekat till att han ska ha våldtagit kvinnan, men har erkänt att han köpt sex och fotograferat henne. 

De två männen som förde kvinnan till Sverige döms för människohandel. De döms till fängelse i tre år och fyra månader respektive två år och tio månader och ska även utvisas ur landet. 17 män döms också för köp av sexuell tjänst.