Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-28 23:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/unik-dom-om-klimatanpassning-i-falsterbo/

Sverige

Unik dom om klimatanpassning i Falsterbo

Området är mycket låglänt.
Området är mycket låglänt. Foto: Anders Hansson

På torsdagen kommer mark- och miljödomstolens dom om Vellinge kommun får bygga höga skyddsvallar för att skydda Falsterbonäset mot översvämningar. Planerna har mött protester. Domen kommer att få betydelse för kommuners klimatanpassning framöver.

Höjda havsnivåer ökar risken för översvämningar på Falsterbohalvön i sydvästra Skåne. Klimatförändringen har redan höjt nivån och enligt SMHI:s modeller för havsnivåhöjningen i Skåne kan den höjas med upp till en meter inom 100 år.

Höjningen innebär ett reellt hot mot halvön som delvis är mycket låglänt. I Skanör och Falsterbo ligger runt 95 procent av bostadsbebyggelsen på mark som befinner sig mindre än 3 meter ovanför havets medelvattennivå. 

För att skydda halvön vill Vellinge kommun bygga drygt två mil skyddsvallar som på vissa håll är tre meter höga och sju meter breda. På de flesta håll är vallarna lägre, runt 1,5 meter.

Kommunens förslag är unikt i sitt slag och i vissa fall kontroversiellt. Vissa fastighetsägare är positiva andra är kritiska. En del av de som i dag har en utsikt över havet som är anledningen till att de bor just där vill inte få utsikten förstörd av en hög vall. Naturorganisationer är oroade för att den i många fall känsliga naturen ska ta skada av vallarna, liksom rödlistade arter som finns i området. Oro finns också för att det rika fågellivet ska störas.

Ärendet ligger sedan snart två år hos mark- och miljödomstolen i Växjö och deras dom som kommer på torsdag kommer att läsas med stort intresse av många parter.

Falsterbonäset är ett av de första fallen i Sverige där samhället är akut hotat på grund av klimatförändringen och där de föreslagna åtgärderna ska avgöras i domstol. Troligen kommer det att följas av många fler rättsfall när andra kommuner framöver tvingas ta beslut om klimatanpassningsåtgärder.

En rad kommuner i södra och västra Sverige i liknande situationer som Vellinge och där diskuteras i dag olika förslag hur man bäst ska hantera hotet från havet. Statens geotekniska institut, SGI, håller just nu på att se över sina vägledningar till kommuner, bland annat frågor om ansvar för stranderosion och kuster.

Oavsett hur mark- och miljödomstolens dom blir är chansen stor att den överklagas till högre instans för att få ärendet prövat. 

Läs mer: Klimatförändringen ökar risken erosionen