Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 07:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/unik-kladsorterare-oppnar-for-lonsammare-atervinning/

Sverige

Unik klädsorterare öppnar för lönsammare återvinning

Maskinen som provkörs i Avesta skiljer ut textilier med hjälp av infraröda strålar. Sensorer läser av hur ljuset reflekteras när det träffar olika material. ”Vissa program fungerar jättebra, jag är förvånad över resultaten”, säger maskinskötaren Jan Eriksson.
Maskinen som provkörs i Avesta skiljer ut textilier med hjälp av infraröda strålar. Sensorer läser av hur ljuset reflekteras när det träffar olika material. ”Vissa program fungerar jättebra, jag är förvånad över resultaten”, säger maskinskötaren Jan Eriksson. Foto: Andrea Brask

Att öka insamlingen av textilier ger stora miljö- och klimatvinster. Men det behövs nya effektiva system för hanteringen. I Avesta testar forskare om en maskin kan klara att sortera textil. Det är världens första i sitt slag. Både forskare och företag vill att det införs regler för textilåtervinning.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in