Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 16:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/unik-rattegang-mot-facebook-administrator/

Sverige

Unik rättegång mot Facebook-administratör

Foto: Jenny Kane/AP

Mannen startade en av Sveriges största Facebook-grupper ”Stå upp för Sverige”.

Nu är han åtalad för att inte ha tagit bort rasistiska kommentarer från gruppmedlemmar – och riskerar fängelse. 

I eftermiddag hålls rättegången i Eskilstuna tingsrätt.

Rätta artikel

Gruppen skapades i början av 2017 som en stödgrupp till Örebropolisen Peter Springare som skrev ett uppmärksammat och kritiserat inlägg om brottslingars etnicitet på sin Facebook-sida. 

Springare tog sedan avstånd från gruppen, som senare bytte namn till ”Stå upp för Sverige”.

I dag har den över 165.000 medlemmar och är en av landets största Facebookgrupper totalt sett och den största med fokus på politik.

För snart två år sedan polisanmäldes gruppens skapare och huvudadministratör för att ha låtit rasistiska och hatiska kommentarer ligga kvar i gruppen. I slutet av februari väcktes åtal mot mannen. 

Enligt åklagaren har han låtit kommentarer som utgör hets mot folkgrupp ligga kvar på sidan i runt ett års tid, utan att tas bort av någon av administratörerna. 

Mannen åtalas därför för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. 

Åtalet omfattar åtta fall av misstänkt hets mot folkgrupp, bland annat inlägg med Hitler-hälsningar och hakkors. I andra inlägg står det att muslimer måste ”utplånas helt” och att turkar, afrikaner och personer från Mellanöstern bör samlas ihop och avrättas: ”Varför ska de lågbegåvade djuren som ligger tusen år efter i utvecklingen blandas med vår ras. Jag förstår inte vitsen med det, eftersom det då blir det helvete som vi har i dag.”, står det i inlägget.

Medlemmar i gruppen har tidigare åtalats för hets mot folkgrupp, men inte huvudadministratören. Om mannen döms kan han få upp till sex månaders fängelse.

Han nekar till brott och menar att han inte sett de aktuella inläggen eftersom gruppen är så pass stor. Enligt lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor ska inlägg som på olika sätt är ”uppenbart” brottsliga tas bort snabbt.

Mannen har sedan åtal väckts fört en kampanj för sin sak på sociala medier. Bland annat har han startat en Facebookgrupp, som i dag har över 2.500 medlemmar, med budskapet att man ska ge honom pengar via betalappen Swish för att stödja vad han beskriver som ”den fortsatta kampen”. Han har fortsatt att vara aktiv i ”Stå upp för Sverige” och en serie andra grupper, där han publicerar inlägg dagligen.

”Idag kl 13 är det dags för mig att stå till svars för vad andra skrivit. Fatta hur bakvänt vårt rättsväsende är.”, skrev han i ett inlägg i gruppen under onsdagsmorgonen.

Lagen antogs 1998 och har hittills lett till få åtal. Därför ses dagens rättegång i Eskilstuna tingsrätt som principiellt intressant. 

Den senast kända gången som lagen prövades var år 2007 då en person åtalades för att inte ha tagit bort homofobiska uttalanden på en hemsida. Personen friades då i Högsta domstolen.