Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

UNT: Forskningsfusk vid Uppsala universitet

Forskningsfusket blev ett fall för Uppsala universitet, medan den berörda forskaren har sin anställning vid Akademiska sjukhuset.
Forskningsfusket blev ett fall för Uppsala universitet, medan den berörda forskaren har sin anställning vid Akademiska sjukhuset. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Forskaren vid Uppsala universitet saknade etiska tillstånd för sin forskning om en ny metod för fastställande av kvaliteten på organ före och efter operation. Universitetet slår nu fast att forskaren i ett fall gjort sig skyldig till forskningsfusk, så kallad vetenskaplig oredlighet.

Upsala Nya Tidning (UNT) skriver i sin nätupplaga att felet begicks när forskningsprojektet var i sin linda; det gjordes aldrig någon etikprövning innan forskningen inleddes.

En professor vid Karolinska institutet i Solna, som deltagit i utredningen av fallet, har uppgett att det ”tveklöst” krävdes tillstånd för projektet.

En ansökan som lämnades in i efterhand beviljades. Forskaren ska samtidigt ha varit medveten om bristerna i upplägget, rapporterar UNT.

Ingen av patienterna har löpt någon risk för att komma till skada till följd av misstaget, enligt Uppsala universitet.

Fallet kompliceras av att forskaren är anställd vid Akademiska sjukhuset, medan forskningen bedrivits vid Uppsala universitets institution för kirurgiska vetenskaper. Det förhållandet gör att universitetet inte kan besluta om konsekvenser för forskarens anställning, skriver tidningen.

Utredningsgruppens rapport har lämnats över till Akademiska sjukhuset.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.