Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/uppgifter-is-terroristen-michael-skramos-barn-har-landat-i-goteborg/

Sverige

IS-terroristen Michael Skråmos barn har landat i Göteborg

00:26. Här återförenas Skråmos barn med sina släktingar i Irak. Enligt uppgifter har barnen nu landat på Landvetter i Göteborg.

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn har landat på Landvetter i Göteborg, enligt uppgifter till flera svenska medier.

– De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger barnens morfar Patricio Galvez till SVT Nyheter.

Rätta artikel

Barnen har länge suttit fast i lägret al-Hol i norra Syrien, men fördes nyligen till Erbil i Irak. 

Nu uppges de alltså ha landat i Sverige. 

– Resan har gått bra och barnen har varit lugna. Vi ska gå ner till ett ställe nu där polisen ska hämta oss. De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger barnens morfar Patricio Galvez  till SVT Nyheter.

Han säger att barnen är glada över att komma till Sverige.

– De är glada, när vi landade skrek de jippie.

Polisen var på plats när barnen landade.

– Vi har varit där för tillsyn, för att möta det eventuella stora massmediala uppbådet på platsen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson för polisens region väst.

Skråmobarnen i Syrien. Foto: Lotta Härdelin

Båda föräldrarna är döda. Michael Skråmo och hans hustru Amanda anslöt sig till terrorgruppen Islamiska Staten 2014 och dödades tidigare i år. Därefter har barnen vistats i det kurdiskkontrollerade lägret al-Hol i norra Syrien, i en särskild del för föräldralösa barn till IS-medlemmar i Europa.

Barnen har levt under svåra förhållanden och deras morfar Patricio Galvez har länge kämpat för att få hem dem till Sverige.

Socialtjänsten i Göteborg vill inte uttala sig om specifika individer, men säger att man generellt sett omedelbart påbörjar arbetet med att utse en ställföreträdare – ett juridiskt ombud – när ett barn kommer till Sverige utan vårdnadshavare. 

– Det ena är att man arbetar för att få fram en ställföreträdare, det andra är att man utreder individens behov av stöd, säger socialtjänstens talesperson Ing-Marie Larsson till Dagens Nyheter. 

Vårdnadshavaren ska senare godkännas av domstol.

Socialminister Lena Hallengren, (S), skriver i en kommentar till DN att svenska myndigheter är redo att ta emot barnen. 

– Socialtjänsten har en särskild skyldighet att ge skydd till barn i utsatta situationer. Det är viktigt att påpeka att det sker en prövning vid varje enskilt tillfälle. Och jag som socialminister är förhindrad att kommentera enskilda ärenden. Den svenska lagstiftningen medger dock omfattande möjligheter och skyldigheter för samhället att gripa in när ett barn far illa eller riskerar att fara illa, säger hon och vädjar samtidigt till att barnen behöver lugn. 

– Det är nu viktigt att ta hänsyn till att de här barnen behöver lugn och ro och att vi alla respekterar det.

Hallengren vill inte kommentera hur själva arbetet med att ta hem barnen har gått till. 

UD har inte stått för några kostnader när det gäller hemresan.

Svenska UD vill varken bekräfta eller dementera att barnen befinner sig i Sverige. 

– UD har bistått barnen för att möjliggöra en resa till Sverige, säger Anna Lundbladh på presstjänsten.

Dagens Nyheter söker barnens morfar Patricio Galvez.

Läs mer: Svenska barnen utmärglade i lägret med IS-fångar

Läs mer: Skråmos barn har lämnat Syrien

Läs mer: ”Nu ska vi bara ta det lugnt”