Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uppgifter: It-affär blev Maria Ågrens fall

Maria Ågren.
Maria Ågren. Foto: Magnus Hallgren

Det var en outsourcing av it-driften där svenska sekretessbelagda uppgifter kom att hanteras av personer i Östeuropa som fick regeringen att sparka Maria Ågren. Det uppger SVT. Säkerhetspolisen uppger för DN att det handlade om en upphandling.

Det var i april 2015 som IBM tog hem en order på 800 miljoner kronor. En affär som då beskrevs som en av de största outsourcingsaffärerna när det gäller en svensk myndighet. Maria Ågren hade du varit generaldirektör för Transportstyrelsen i en månad.

Upphandlingen gällde Transportstyrelens it-system och som bland annat handlade om driften av 1.100 servrar, datahallar och en del support. Affären löper på fem år med möjlighet till förlängning i två plus två år.

It-driften sköttes tidigare av Trafikverket i Örebro.

Men IBM lade i sin tur ut driften till olika länder i Östeuropa, skriver SVT. Utländsk personal kom på så sätt att få ansvar för sekretessbelagda uppgifter från Sverige.

Affären beslutades inte av Transportstyrelsens styrelse utan skrevs under av Maria Ågren själv, uppger en källa för DN. Detta blev Maria Ågrens fall.

Transportstyrelsen har uppgifter om körkortsinnehavare, fordon och om svensk infrastruktur som är känslig och inte ska kunna läsas av utomstående.

– Utan att gå in på det specifika fallet kan jag säga att vi ofta ser stora brister när det gäller statlig offentlig upphandling där säkerhetsperspektivet glöms bort när verksamhet outsourcas, säger Säkerhetspolisens presschef Nina Odermalm Schei till DN.

Enligt åklagarens beslut har Maria Ågren, i egenskap av generaldirektör, gjort ”avsteg från gällande lagstiftning och Transportstyrelsens riktlinjer för åtkomst till system och servrar” och därmed ”röjt sekretessbelagda uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet”.

DN har talat med en representant för IBM i Sverige som i kväll inte vill kommentera uppgifterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.