Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uppgifter: Kongolesiska agenter vilseledde Catalán

Foto: Bertil Ericson/TT, Jerome Delay/AP

Nya uppgifter tyder på att den svenska FN-experten Zaida Catalán lurades att åka till platsen där hon och hennes kollega mördades. Det visar en granskning som fransk radio har gjort, rapporterar Sveriges radio.

Zaida Catalán och den amerikanska FN-kollegan Michael Sharp mördades den 12 mars i år under en resa till Bunkonde i Kasairegionen i Kongo-Kinshasa. De arbetade som experter för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.

Den 28 mars, två veckor efter försvinnandet, hittades Zaida Catalán, tillsammans med amerikanen och tolken Betu Shintela i en massgrav.

Nu kommer nya uppgifter som styrker teorin att de två FN-experterna medvetet lurades i en fälla och dödades av milismedlemmar.

Det är franska radiokanalen Radio France International, RFI, som har kommit över en bandupptagning av ett samtal Zaida Catalán och Michael Sharp hade med en anhängare till Kamwina Nsapu-milisen kvällen innan mordet, rapporterar Sveriges radio.

På bandupptagningen försöker en äldste i Kananga avråda från att åka vidare på grund av säkerhetsläget. Men mannens råd på det lokala språket tshiluba översätts inte till franska, utan FN-experterna får istället höra att det är säkert att fortsätta mot byn Bunkonde, där de båda och tolken skjuts till döds dagen därpå.

Radio France hävdar att de två översättarna som medvetet vilseledde FN-expterterna var agenter från olika kongolesiska myndigheter. Uppgiften stärker misstankarna som oberoende Kongokännare tidigare uttryckt om att regimen i huvudstaden Kinshasa är inblandad i dåden.

Läs mer: En gripen för mordet på Zaida Catalán.

FN har inte tillsatt någon mordutredning om morden trots påtryckningar. I stället offentliggjordes en rapport i somras där man pekade ut milisen sannolikt är ansvarig. Vilka som ingick i gruppen, motivet och eventuellt samröre med andra har man dock inte velat gå ut med ännu.

Utrikesminister Margot Wallström, S, har tidigare sagt att hon vill se en internationell brottsutredning i FN:s regi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.