Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uppgifter mejlades ut i landet

Uppgifterna i polisens register över romer har spridits utanför Skåne. I juni fick polisen i Västra Götaland ett hundratal person­uppgifter från sina skånska kolleger.

Efter avslöjandet om Skånepolisens register över romer har rikspolischefen Bengt Svenson fördömt registret som olagligt och oacceptabelt. Samtidigt har han betonat att han tror att problemet är begränsat till Skåne, där registret uppfördes.

– Jag tycker att Skåne måste ta de här uppgifterna på särskilt stort allvar. Jag kan inte annat än hålla med om att det varit en del händelser i Skåne som avviker från annat beteende. Skåne måste ta sin egen rannsakan i de här frågorna, har Bengt Svenson tidigare sagt till DN.

Men att registeruppgifterna skulle ha hållit sig innanför Skånes gränser stämmer inte.

I juni kom det ett mejl till polisens specialenhet Circa i Västra Götaland. Enheten är nationell samordnare för kampen mot brott som drabbar äldre. De arbetar också mot kringresande brottslighet, alltså kriminella som rör sig över läns- och landsgränser.

I mejlet fanns ett hundratal person­uppgifter om romer från hela Sverige.

Circas enhetschef Claes Persson säger att mejlet måste ha föranletts av telefonkontakt mellan poliser på enheten och deras kolleger i Skåne. Men vad som sagts, och vem hos Skånepolisen som tog kontakten, vill han inte uppge.

– Det har jag ingen uppgift om. Men jag förutsätter att det kom från en underrättelseenhet. De är de enda som samlar information på det här sättet. Det är inget en enskild utredare klarar av.

Enligt Claes Persson blev mejlet liggande oläst under hela sommaren, på grund av semestertider och den stora mängd information som inkommer till den lilla specialenheten.

– Vi tog del av det i förra veckan. Det innehöll både personuppgifter och fordonsuppgifter. Men det var inget som vi alls har nytta av i vårt arbete, så vi spolade det, säger han.

Var det personer som var intressanta i era utredningar?

– Nej.

Brukar det ske att andra myndig­heter skickar såna här uppgifter?

– Nej, det vill jag inte påstå att det gör. Inte alls.

Claes Persson gör själv bedömningen att personuppgifterna är en del av det register över romer som upprättades i Skåne. Han förnekar att någon på hans enhet skulle ha använt sig av uppgifterna, men säger samtidigt att de inte heller vidtagit några särskilda åtgärder efter att de fått dem.

– Vi tog bort mejlet. Vi har ju ingen användning för såna uppgifter. De flesta vi möter inom den kringresande brottsligheten är dessutom utländska medborgare.

Hur ser du som polis på avslöjandet om ett register över romer?

– Det är förkastligt, helt förkastligt. Jag har inte haft en tanke på att man ska jobba på det här sättet. Om man har som mål att lösa många brott så gör man det inte på det här sättet.

Det har även förekommit uppgifter om att registret ska ha funnits tillgängligt för poliser i Stockholm. Därför har polismyndigheten i Stockholm anmält sig själva till internutredningen, berättar länspolismästarens stabschef Gunnar Edeland.

– Vi har inte hittat något ännu som tyder på att det har förekommit i Stockholm men vi håller fortfarande på att undersöka det. Det är inte heller någon polis som uppgett att vederbörande haft kännedom om det här, säger han.

Polisen i Västra Götaland har nu beslutat att granska sina register.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.