Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Uppgifter: Ren tur att handgranat inte sprängdes intill poliser

Polisen genomsöker parkeringsplatsen intill Timmermansgatan i Uppsala, där granaten exploderade och skadade ett antal bilar. Det laxrosa huset på andra sidan järnvägen är Uppsalas polishus. Utanför byggnaden ska ett antal poliser ha befunnit sig när explosionen skedde vid 23-tiden på måndagen.
Polisen genomsöker parkeringsplatsen intill Timmermansgatan i Uppsala, där granaten exploderade och skadade ett antal bilar. Det laxrosa huset på andra sidan järnvägen är Uppsalas polishus. Utanför byggnaden ska ett antal poliser ha befunnit sig när explosionen skedde vid 23-tiden på måndagen. Other: Fredrik Sandberg / TT

Det var en handgranat som orsakade explosionen sent på måndagskvällen nära polishuset i Uppsala. Enligt vad källor uppger för TT gick granaten snett och det var ren tur att den inte sprängdes intill poliser i närheten. Troligen var det något hinder, möjligen en ledningsstolpe intill järnvägen på platsen, som hejdade granaten.

Vid 23-tiden på måndagen hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset, som ligger intill korsningen mellan Svartbäcksgatan och Råbyvägen/Luthagsleden. Sedan polisen sökt i området påträffades totalt åtta bilar med skador. De stod parkerade på en parkeringsplats nära Timmermansgatan i bostadsområdet Svartbäcken, cirka 50 meter från polishuset.

– Det finns mycket som tyder på att måndagskvällens explosion var riktad mot polisen, säger regionpolischefen Carin Götblad, rapporterar flera medier.

– Det var mycket folk i rörelse, både boende och polispersonal, det var en ren slump att ingen skadades.

Götblad uttalade sig om sprängningen vid en presskonferens på tisdagen, då region Mitts arbete mot grov och organiserad brottslighet var huvudämnet.

Ingen person kom till skada i samband med explosionen, men polisen bedömer att risken för att det skulle ha kunnat ske och att byggnader och annat i området kunde ha skadats varit påtaglig. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

   Läs mer: Polisen i stabsläge efter explosion nära polishuset

Enligt poliskällor som TT talat med var det en handgranat som detonerade. Samtidigt befann sig några poliser i närheten, troligen intill polishuset på andra sidan om den järnväg som går mellan polishuset och bostadshusen på Timmermansgatan, den enkelspåriga linjen mellan Uppsala och Sala.

De skadade bilarna stod parkerade utanför ett parkeringsgarage invid järnvägens banvall. Inget av dessa fordon tillhörde polisen.

Polisens bombskyddsgrupp inkallades när explosionen var ett faktum och fanns på platsen under natten.

TT:s källor säger att handgranaten uppenbart kastades mot poliserna men att den studsade mot en kontaktledning eller stolpe och därför landade på banvallen i stället för närmare poliserna.

En 20-årig man sitter anhållen, misstänkt för delaktighet till försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse. Han har förhörts under dagen.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat Kronje Samuelsson.

TT har sökt rikspolischef Dan Eliasson. I en skriftlig kommentar säger han:

”Den här utredningen är fortfarande i ett tidigt skede. Men om det är ett medvetet angrepp mot polisen är det naturligtvis mycket allvarligt. Vi kommer att slå tillbaka kraftfullt mot de som attackerar polisen. Polisregion Mitt kommer att få nationellt stöd för att klara upp det här grova brottet.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.