Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uppmanade på Facebook: ”Slå tillbaka”

Fjorton män med polsk bakgrund anhölls på tisdagen, misstänkta för att ha förberett en attack på ett asylboende i Nynäshamn. Brotten rubriceras som förberedelse till grov mordbrand och grov misshandel. En av männen har på Facebook uppmanat att ”slå tillbaka” mot flyktingarna och delat inlägg om att ”flyktingar inte är välkomna”.

Samtliga fjorton misstänka som anhölls på tisdagen har polska namn och några har svenska personnummer och uppehållstillstånd i Sverige. De greps efter ett tips till polisen, som fanns på plats när de anlände till Nynäshamn sent på måndagskvällen.

I deras bilar påträffades tillhyggen, bland annat påkar och knivar.

Polis och åklagare var under tisdagen förtegen med uppgifter om männen. Till en början uppgavs det att de tillhörde en högerextrem gruppering, eller en huligangrupp, men de uppgifterna bekräftades inte senare under dagen. Männen skulle förhöras på eftermiddagen.

– Vi kan inte säga om det enbart är polska medborgare eller om de har dubbla medborgarskap. Jag har inte heller någon uppgift om att det skulle tillhöra någon gruppering, säger Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

Lars Byström bekräftar också att tre av de män som som nu har anhållits också greps och förhördes misstänkta för att ha angripit och misshandlat flera motdemonstranter efter det som kallades ”Folkets manifestation” i Stockholm den 30 januari.

– De tre är alla 22 år gamla, säger Byström

DN:s granskning visar att i alla fall en av männen, en 33-åring, uppmanat att ”slå tillbaka” mot flyktingar. Den 4 februari delade han filmen ”Refugees not welcome”, som visar händelserna från demonstrationen på Norrmalmstorg den 30 januari, och skrev ”The people of Scandinavia fight back!”.

Det framgår också att han har kontakter med en av de övriga gripna, en 32-åring.

Bilder och annat visar att mannen är en hängiven supporter till fotbollsklubben Legia Warszawa. Den yngsta i gruppen är 17 år, den äldsta 40.

Av tingsrättens handlingar framgår det att en handfull av dem har svenska personnummer, och är skrivna på adresser i Stockholmsområdet. Varför de misstänks ha planerat att attackera ett asylboende just i Nynäshamn framgår inte.

– De misstänks för anstiftan och förberedelse till grov mordbrand och grov misshandel. Vi får se när vi har utrett fallet vilka som misstänks för vad, säger Lars Byström.

Enligt den antirasistiska tidningen Expo är det väl känt att det finns kontakter mellan polska och svenska högerextremister. Bland annat har organisationen Nordisk ungdom varit i Polen på flera högerextrema arrangemang, och även polska grupper i Sverige, senast alltså förra helgen vid en uppmärksammad demonstration på Norrmalmstorg.

– Det är för tidigt att säga vilken grupp de här tillhör, men att högerextrema grupper rör sig över gränserna är inte något nytt, det nya är att de här missänks för att ha förberett allvarliga brott, säger Mikael Färnbo, redaktör på Expo.

Enligt Färnbo finns det också svensk-polacker i Sverige som man vet har högerextrema ideal.

– Det är klart att då är den här bryggan till Polen lättare att upprätthålla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.