Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uppmanar Gotland att inte ge plats till NMR

Riksdagspartierna uppmanar nu Region Gotland att inte upplåta mark till Nordiska motståndsrörelsen under Almedalsveckan. Partierna står som huvudarrangörer för veckan.

”Som huvudarrangörer uppmanar vi Region Gotland att inte upplåta mark åt NMR eller andra antidemokratiska och våldsbejakande organisationer under Almedalsveckan”, skriver partierna i ett uttalande till Region Gotland.

Arrangören bestämmer vilka som får vara med i det officiella programmet medan Region Gotland avgör vilka som får hyra mark.

– Det är deras beslut, men kan de inte säkra det till i år hoppas vi att de kan göra det till nästa, säger Leif Dahlby (S), årets ordförande för huvudarrangörerna.

Han säger att riksdagspartiernas representanter var eniga om uttalandet. Huvudarrangörerna har tidigare beslutat att NMR inte får vara med i det officiella programmet.

– Antidemokratiska budskap ska inte finnas med, säger Mia Stuhre, projektledare för Almedalen.

Hon säger att det nu är upp till tekniska nämnden att bestämma om markfrågan. Det är inte möjligt att nu säga om NMR får hyra mark.

– Det går inte att spekulera i den frågan, säger Mia Stuhre.

Om NMR får plats på Almedalsveckan beror på flera instanser och faktorer. För att få plats i det offentliga programmet krävs det ett godkännande av huvudarrangörerna, för att få markplats krävs tillstånd av Region Gotland och för att få demonstrera krävs tillstånd av polis.

TT har utan resultat sökt personer i tekniska nämnden.

Kriterier för Almedalsevenemang

Gemensamma kriterier för alla evenemangskategorier på Almedalen:

• Evenemanget behandlar en aktuell samhällsfråga.

• Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för alla.

• Evenemanget genomförs på en fast plats i Visby innerstad eller dess omedelbara närhet.

• Ett evenemang som säljer/lanserar en vara eller tjänst eller enbart visar upp en verksamhet får inte delta.

• Arrangör ansvarar för att evenemanget är förenligt med svensk lagstiftning, till exempel ordningslagstiftning, diskrimineringslagstiftning, upphovsrättslagstiftning och varumärkeslagstiftning

• Arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap får inte delta.

Källa: Almedalen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.