Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Upprop till stöd för Danius – 125 författare är med

Sara Danius och Sara Stridsberg på torsdagskvällen.
Sara Danius och Sara Stridsberg på torsdagskvällen. Foto: Hampus Andersson

Författaren Inti Chavez Perez organiserar ett upprop till stöd för Sara Danius. 

På fredagseftermiddagen hade drygt 125 författare anslutit sig.

– Hela mitt författarskap går ut på att få tonårskillar att inte bli som Horace Engdahl, säger han.

Inti Chavez Perez har följt de många turerna kring Svenska Akademien, och när det stod klart att Sara Danius lämnar sin post som ständig sekreterare fick han nog. 

– Det är en märklig lösning. Om man talar om jäv, anklagelser om sexuellt våld och anklagelser om läckor så kan ju inget av det tillskrivas Sara Danius, säger Inti Chavez Perez.

Han har nu startat ett författarupprop till stöd för Danius, och menar att ”utan henne tror vi inte att Svenska Akademien klarar av att vädra ut sexismen”.

Läs mer: Danius första uttalande efter efter att hon lämnat 

På fredagseftermiddagen hade drygt 125 författare anslutit sig. Bland namnen finns Maria Sveland, Katarina Wennstam, Lawen Mohtadi, Amanda Svensson, Katarina von Bredow, Anna Jörgensdotter, Johanna Thydell, Maria Küchen och Sara Lövestam.

– Vi försöker få till en skrivelse vilket inte är jätteenkelt när det är så många inblandade. Men när vi har formuleringar på plats kommer vi ha ett upprop och förhoppningsvis kan merparten av de involverade skriva under, säger Inti Chavez Perez.

Inti Chavez Perez.
Inti Chavez Perez. Foto: Anna Svanberg

Han vill motverka den sexistiska kultur som han menar genomsyrar hela kultursektorn.

– Det är en typisk sexistisk struktur att de som påtalar problemen blir sedda som ett arbetsmiljöproblem. Det är det som har hänt med Sara Danius, att man säger att det är problem med hennes ledarskap, säger han.

Inti Chavez Perez skriver böcker om jämställdhet för tonårskillar, och menar att Svenska Akademiens agerande på sistone präglas starkt av sexism. 

– Hela mitt författarskap går ut på att få tonårskillar att inte bli som Horace Engdahl. Jag blir så arg när det framkommit att Svenska Akademien vetat om kulturprofilens härjningar i två decennier och fortsatt ge honom stöd. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.