Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA har tagit hit skarpladdade robotar

01:53. Sverige ska ha sin största försvarsövning på över 20 år. Det här handlar Aurora 17 om.

Göteborg. USA deltar i militärövningen Aurora med skarpladdade robotar som kan försvara Sverige mot luftangrepp. Robotarna ska inte avlossas, men de illustrerar hur läget i omvärlden försämrats när Sverige nu tar hjälp för att få försvaret på fötter.

Den svenska försvarsmaktsövningen Aurora, den största på 24 år, har nu rullat i gång. En tung förstärkning har anlänt hit till Säve flygplats. Det är USA och Frankrike som bjudits in att delta med var sitt avancerat luftvärnsbatteri av typen Patriot respektive SAMP/T. Robotarna ska i övningen kopplas ihop med och förstärka det svenska luftförsvaret.

Läs mer: De krigar för en svensk miljardorder

– Vi ska integreras i svenskarnas ”kill-chain”, som den amerikanske chefen på plats, kapten Thomas Harris väljer att uttrycka det.

Det amerikanska förbandet har kommit från Tyskland och de monterat 20 skarpladdade robotar i sina avskjutningsramper.

– Det är våra ”skarpa fåglar”, Vi övar över hela Europa på hur snabbt vi kan få dem på plats. Men vi skjuter inte skarpt i övningen, utan simulerar robotskott, försäkrar kaptenen.

På en fråga från DN berättar Thomas Harris att man tidigare inte haft med sig skarpa robotar, men de har införts det senaste året. 16 av de 20 robotarna kan sättas in mot ballistiska missiler.

– Vi vill försäkra våra allierade och partners att USA absolut kan skydda er eller hjälpa er, framhåller Thomas Harris.

ÖB Michael Bydén fick se alla delar av de konkurrerande luftvärnssystemen.
ÖB Michael Bydén fick se alla delar av de konkurrerande luftvärnssystemen.

Från Sydfrankrike kommer det franska bidraget till Aurora. Deras luftvärn liknar Patriot, även om det finns skillnader.

– Vi kan också upptäcka drönare, så här små, säger franske chefen kapten Fabian (efternamnet hemligt) och måttar upp 60 centimeter med händerna.

Amerikaner och fransmän öser beröm över de svenska värdarna, som är artiga tillbaka.

– Det är jätteroligt att vi håller en stor övning. Fransmännen är lätta att ha att göra med, amerikanerna är mer strikta, säger en fänrik Kåge Gustafsson från hemvärnets Elfsborgsgrupp som servar gästerna med allt från mat till reparationer.

Överbefälhavaren Micael Bydén konstaterar att alla förberedelser för att fungera som värdland verkar klaffa.

Att Frankrike och USA kommer hit med en kapacitet som vi helt saknar, känns det tryggt med tanke på det spända läget runt Östersjön?

– Vi bor och lever i den här delen av världen. Vi har ett tydligt uppdrag att lägga mer fokus på nationellt försvar. Vi kliver fram och ska bli bättre i alla kategorier – och dessutom göra det tillsammans med andra. Så det kan inte kännas annat än bra att ha våra partnerländer med oss, säger Micael Bydén.

Övningen Aurora 17 har kritiserats som en ”krigsövning” och påstås öka spänningen?

– Men man måste ju börja med vad som är problemet. Det är att Ryssland skakar om säkerhetssituationen i Europa. Man har annekterat Krim, man är kvar i östra Ukraina och har strider där. Att vi på något sätt skulle vara provokativa eller öka spänningen för att vi går in i en försvarsmaktsövning som vi är transparanta med: vad den är, vad vi gör, med vilka vi övar – det har jag svårt att förhålla mig till, svarar Micael Bydén.

Fakta. Aurora

Vad: Sveriges största försvarsövning på över 20 år.

Var: Götaland, Svealand och Gotland samt i luften och till sjöss.

När: Den 11–29 september.

Hur: 21 500 militärer och 40 civila myndigheter deltar.

Varför: I ett allt sämre säkerhetsläge stärker Sverige sitt nationella försvar som nu övas i stor skala.

Ledning: Svensk.

Deltagare: 21 500 militärer, varav 19 500 svenska och 2 000 från USA, Finland, Frankrike, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.