Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

USA i möte med Wallström om kärnvapenstopp

Utrikesminister Margot Wallström (S).
Utrikesminister Margot Wallström (S). Foto: Anna-Lena Wejderman

USA har i ett personligt möte med utrikesminister Margot Wallström (S) framfört att det kan få långtgående följder för Sverige om hon skriver på ett kärnvapenförbud.

De borgerliga partierna kräver besked om regeringens hållning, men vill helst kasta förslaget i papperskorgen.

Inom ett dygn har USA:s regering därmed gjort två framstötar till två olika svenska ministrar om kärnvapenförbudet. Som DN rapporterade på har flera stormakter på diplomatisk väg varnat Sverige för att skriva på FN-konventionen.

Men nu har budskapet från amerikansk sida förts upp på högre nivå. På onsdagen framfördes USA:s syn direkt till utrikesminister Margot Wallström, erfar DN från flera källor.

Det var USA:s tjänstgörande ambassadör i Stockholm, chargé d’affaires David Lindwall, som mötte Margot Wallström.

Vid mötet framfördes den amerikanska synen på det kärnvapenförbud som Margot Wallström vill att Sverige ska underteckna. USA:s linje är att konventionen försvagar dagens nedrustningsavtal ”utan att eliminera en enda kärnstridsspets”.

Om den svenska regeringen undertecknar konventionen så skulle försvarssamarbetet med USA förändras negativt, liksom också Sveriges gynnade ställning i Nato-samarbetet, framförds från amerikansk sida.

Margot Wallström har i en debattartikel hävdat motsatsen, att samarbetet på försvarsområdet inte skulle påverkas. Mötet med Wallström, som avsatt 20 minuter för samtalet, uppges ha förts i en hjärtlig ton.

Läs mer: Kärnvapenförbud hotar försvarssamarbete

På tisdagen mottog försvarsminister Peter Hultqvist (S) ett liktartat besked i ett brev från USA:s försvarsminister James Mattis. Enligt vad DN erfar så inleder Mattis brevet med att tacka för ministrarnas positiva möte i Washington den 18 maj.

Men i brevet understryks att om Sverige undertecknar kärnvapenförbudet så påverkas den svenska relationen till Nato negativt. Sverige har där en privilegierad ställning, kallad Natos guldkort (EOP), som kan omprövas redan i oktober. Mattis slår också fast att om Sverige binder sig vid kärnvapenförbudet så har man också stängt dörren till ett framtida Nato-medlemskap.

Den borgerliga oppositionen reagerar kraftigt på DN:s rapportering om att svenska försvarssamarbeten är i fara. Partiernas försvarspolitiker kräver en redogörelse för andra länders reaktioner för riksdagen.

De borgerliga undrar också vad som egentligen är regeringens politik. Försvarsminister Peter Hultqvist slog ju igår fast i DN att kampen mot kärnvapen inte på något sätt får rubba Sveriges internationella försvarssamarbeten.

– Vi vill har reda på Försvarsdepartementets syn. Det är UD som driver på detta och det är det som är faran. UD:s plakatpolitik håller nu på att krocka med verkligheten. Och då tycker jag att verkligheten alla dagar i veckan har företräde, säger Moderaternas försvarstalesman Hans Wallmark som tillägger:

– Jag hoppas att regeringen förstår allvaret och inser den pinsamhet man utsätter sig för om man nu undertecknar något som sedan inte bifalls av riksdagen. Vill Socialdemokraterna mejsla fram sin försvarspolitik med stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna? Jag hoppas inte det.

Centerns försvarspolitiker Daniel Bäckström påpekar att varken försvarsberedningen, försvarsutskottet eller försvarsgruppen (S-MP, M och C) informerats. Han kommer att begära en redovisning av regeringens syn på försvarssamarbetena. I dagens oroliga värld behöver Sverige gå längre i sina försvarssamarbeten - inte dra ner på dem, anser Bäckström.

– Inget annat land i Norden och inte heller Finland kommer att skriva på kärnvapenförbudet. Jag förstår inte Margot Wallströms analys att det inte påverkar och försvarssamarbetena. Hon håller ett väldigt hastigt tempo, innan vi vet helheten, värderat konsekvenserna och förankrat något i riksdagen. Detta kräver tid och får inte gå för fort, säger Daniel Bäckström.

Kristdemokraternas Mikael Oscarsson anser däremot att man bör göra processen kort.

– Detta behöver inte dras i långbänk. Man måste se verkligheten som den är. Att Sverige som enda land i vår del av Europa arbetat för kärnvapenförbudet skadar redan våra samarbeten med våra bästa och närmaste vänner. Vi bör inta samma ställning som Finland och förpassa detta i papperskorgen, säger Mikael Oscarsson.

Liberalerna har stått utanför de tre senaste försvarsuppgörelserna. Men partiledaren Jan Björklund citerar på mikrobloggen Twitter försvarsminister Peter Hultqvists uttalande på onsdagen om att ”våra försvarssamarbeten får inte rubbas".

– Bra så. Nu måste Margot Wallström köras över, kräver Jan Björklund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.