Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”USA-planets agerande förvånar”

Foto: Alamy

Det var ett signalspaningsflygplan från USA som kränkte svenskt luftrum över Gotland den 18 juli. Att det gick rakt mot Gotland förvånar, enligt uppgifter till DN. Inte någon gång sedan USA utökade spaningsflygningarna i området i våras i samband med Ukrainakrisen har detta hänt.

Enligt DN:s uppgifter, från flera källor, var planet en Boeing RC-135, särskilt utrustat för signalspaning.

Flygningen den 18 juli var en av över femtio spaningsflygningar sedan början av maj. USA utökade i våras sina spaningsflygningar i Östersjöområdet riktade mot Ryssland och Ukraina för att närmare följa krisen i östra delen av landet.

Signalspaningsplanen har ibland gått in över Natolandet Polens territorium, ibland in i över Natoländerna Litauen och Lettland, och ibland flugit mest över Östersjön nära den ryska basen i Kaliningrad.

Den 18 juli var också dagen efter nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17. Om det har relevans för hur Ryssland och USA agerade denna dag över Östersjön vill inte DN:s källor spekulera i.

Men det är inte orimligt att anta att Ryssland kan ha känt sig trängt av amerikansk närgången signalspaning just denna dag.

Alla spanar på alla över Östersjön och det normala är att den som är nyfiken går nära det man vill lyssna eller spana på, oavsett om det är i luften eller till sjöss.

Och lika normalt är det att det land som spanas på möter upp med jaktflyg för att markera och tydligt tala om hur oönskad den spanande parten är. Vilket också vanligen resulterar i att denna drar sig tillbaka under ordnade former.

Som den flygtaktiske chefen Gabor Nagy uppgav till DN i onsdags hade försvaret följt planet på radar över Östersjön sedan 17.30. Gabor Nagy ville till DN inte ge nationalitet eller säga något om vilken flygplanstyp det gällde.

Enligt uppgifter till DN kom planet västerifrån och flög in i Östersjön över Bornholm, där det möttes av ryskt jaktflyg utanför den ryska Östersjöenklaven Kaliningrad. Det amerikanska planet ska då ha svängt in över Litauen, fortsatt upp över Lettland och sedan gått ut över Östersjön igen ungefär över Ventspils på kurs mot Sverige.

Där ska det amerikanska signalspaningsplanet åter ha mötts av ryskt jaktflyg, som brukligt är. Det ovanliga var att planet inte gjorde som vid de andra cirka 50 gångerna USA flygspanat i Östersjön sedan i maj, vände söderut för att följa Sveriges östra territorialgräns för att ta sig ut ur Östersjön. Utan det amerikanska planet fortsatte på rak kurs mot Sverige.

Av de dokument som blev tillgängliga på onsdagen framgår att det utländska planet, som hela tiden följdes både av Försvarsmakten på radar, och samtidigt hade radiokontakt med den svenska civila flygtrafikledningen. Planet hänvisade till ett så kallat årstillstånd för att som "statsluftfartyg” flyga över svenskt luftrum och ville gå till Jönköping för att sedan vända söderut. Men detta årstillstånd som USA hade gällde inte den aktuella typen av signalspaningsflygplan.

Därför fick inte planet tillträde till svenskt luftrum, men hade, enligt flera uppgifter till DN, redan kommit så långt att kränkningen av det gotländska luftrummet var ett faktum. Först efter att Gotland passerats svängde USA-planet söderut, och tog sig ut i internationellt luftrum öster om Öland, men "touchade" ändå på nytt det svenska luftrummet nära Öland några minuter.

Det ryska jaktflygets agerande, var enligt DN:s källor, normalt för den här typen av signalspaningsflygningar.

Det förvånande är det amerikanska planets agerande. Rimligen borde det med sin avancerade utrustning redan kunnat se att det ryska jaktflyget på nytt var på väg upp för att markera sin närvaro utanför den lettiska kusten. Och ändå valde det amerikanska planet att fortsätta på rak kurs mot Sverige, i stället för att göra som man hittills gjort, vikit av söderut för att i internationellt luftrum flyga ut från Östersjön.

Enligt uppgifter till SvD ville Sverige med sitt tydliga nej till det amerikanska planet markera mot USA – och demonstrera för Ryssland – att Sverige värnar sin territoriella integritet.

UD kallade på onsdagen upp företrädare för det aktuella landets ambassad för att påtala kränkningen och betona vikten av att de svenska tillträdesbestämmelserna respekteras. UD uppgav då också att det inte var ett ”stridsflygplan” som kränkt svenskt luftrum. På torsdagen bekräftade UD att det rörde sig om ett amerikanskt plan ”av misstag”.

Kränkningar av svenskt luftrum är inte ovanliga. Totalt har Försvarsmakten rapporterat sju brott mot tillträdesförordningen hittills i år.

Totalt har 53 flygplan flugit in över svenskt luftrum utan tillstånd sedan 2009. Det året var det tio kränkningar och 2010 hela 19. Sedan föll antalet luftrumskränkningar till tre året därpå, var sex 2012 och åtta förra året, enligt statistik som nyhetsbyrån Siren begärt ut.

– Det är alltid allvarligt. Det är ett brott och en kränkning, men vi kan inte avgöra i de enskilda fallen om det skett avsiktligt, om det berott på tekniska fel eller den mänskliga faktorn, säger Gabor Nagy, flygtaktisk chef på Försvarsmakten till Siren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.