Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA: Reinfeldt är reserverad

Foto: AFP
Inför ett möte mellan Barack Obama och Fredrik Reinfeldt i Washington förra året skickade den amerikanska ambassaden en rapport till presidenten som beskrev både Sveriges utrikespolitik och Fredrik Reinfeldts personlighet.

Enligt rapporten, som Aftonbladet tagit del av genom Wikileaks, är "svenska utrikespolitiker ett förbryllande gäng".

Obama informeras också om att Reinfeldt är en reserverad person som "konstant talar om klimatförändringar".

I en annan rapport, ställd till en av Obamas rådgivare, beskrivs Fredrik Reinfeldt som en ledare som låter sina ministrar synas och helst styr i kulisserna - även om han kan fatta viktiga beslut när det krävs.

Reinfeldts hustru Filippa uppges i rapporten ha stort inflytande över sin make. "Hon är hans närmaste förtrogna och formar sannolikt hans politiska åsikter".

USA:s ambassad informerar också Obamas rådgivare om att Sveriges statsminister tycker om att utföra hushållsarbete och gärna städar för att inte utsätta sina allergiska barn för damm.

Sveriges utrikespolitik beskrivs i rapporten som ställts till Barack Obama som motsägelsefull:

"Ibland är de snabba att ta en överraskande hård linje (som med Rysslands invasion av Georgien) och ibland är de så långsamma att de får EU:s beslutsfattande att stanna av (som med EU:s autonoma sanktioner mot Iran)".

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.