Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA ser allvarligt på om Gotland hotas

Robert Work på presskonferensen.
Robert Work på presskonferensen. Foto: Cliff Owen/AP

USA skulle se mycket allvarligt på om Gotland hotades militärt vid en kris i Östersjöområdet. Den varningen utfärdar USA:s vice försvarsminister Robert Work efter ett möte med sina åtta nordisk-baltiska motsvarigheter i Stockholm på tisdagen.

Hans uttalande är det senaste i en lång rad amerikanska signaler om att Östersjöområdet och Sverige med Gotland tillmäts en allt större betydelse.

– Gotlands terräng bedöms vara ett nyckelområde i Östersjön. Jag kan inte tala om hypotetiska fall och om den operativa planeringen. Men det är nyckelterräng. Vi skulle ta mycket, mycket allvarligt på om det uppstår ett hot mot Gotland, sade Robert Work vid en pressträff på Karlbergs slott.

Mötet i Stockholm var det första med en vice försvarsminister från USA och statssekreterarna från alla de åtta nordisk-baltiska ländernas försvarsdepartement. Den svenska regeringen har inget emot att USA kraftfullt lyfter fram Gotlands betydelse.

– Det här ligger i linje med vår egen syn på Gotland. Den här regeringen har ju inom ramen för försvarsbeslutet bestämt sig för att göra vissa åtgärder på Gotland, säger mötets värd statssekreterare Jan Salestrand till DN och tillägger:

– Det viktigaste med mötet har varit att komma tillsammans och diskutera gemensamma frågor, inte minst i vårt eget närområde.

Från amerikansk sida underströks behovet av att stärka Östersjöländernas försvar och därmed avskräcka Ryssland från äventyrligheter. Sverige är inte med i Nato men utvecklar i enlighet med förra årets riksdagsbeslut om försvaret samarbete med USA. Samtidigt står Sverige som partner till Nato utanför alliansen och har därmed inte några säkerhetsgarantier enligt Nato-fördragets Artikel 5.

– Som en del av Natos utökade partnerskap med Sverige så arbetar vi nu nära ihop med Sverige. Vi uppmuntrar gemensamma övningar, vi diskuterar hur vi kan dela förvarningar mellan varandra. Avskräckning handlar om att demonstrera för Ryssland att vi ser mycket allvarligt på våra förpliktelser enligt Artikel 5. USA kommer att göra vad som krävs för att hålla Nato intakt så att det inte kan attackeras av någon utifrån, sade Robert Works.

Han gjorde samtidigt klart att USA:s samarbete med Sverige inte innefattar försvarsgarantier, eller något likvärdigt.

– Vi talar om hur vi kan operera bättre tillsammans, som att dela information med varandra. Men vi har inte kommit in i något specifikt som skulle kunna likna Artikel 5, sade Robert Works.

USA är det tyngsta landet i Nato som den 8-9 juli samlas till toppmöte i Warszawa. Där väntas främst balter och polacker kräva förstärkningar av alliansens försvar.

Inom Nato krävs enhällighet mellan de 28 länderna. Därför väckte det i fredags förvåning när amerikanske Nato-ambassadören i Bryssel, Douglas Lute, sade att det inte på många år blir någon ytterligare utvidgning av Nato. Som motiv angav Lute att man måste ta hänsyn till Ryssland. Det har på sina håll i Sverige och Finland tagits till intäkt för att USA inte längre vill ha med Sverige och Finland i Nato.

Kan ni klargöra USA:s inställning till framtida svenskt och finländskt Natomedlemskap?

– Jag har inte hört vad ambassadör Lute har sagt och det är helt säkert inte något som har diskuterats i Pentagon, svarade Robert Works. Han tog därmed avstånd från uttalandet och slog fast:

– USA:s position är att vi behandlar varje land från fall till fall. I alliansen diskuterar vi gemensamt och bedömer plus, minus och de strategiska fördelarna. Jag tror att vi kommer att fortsätta med det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.