Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

USA skickar ökända B52-plan till Sverige

Amerikanska B52-plan ska simulera minfällning över svensk mark.
Amerikanska B52-plan ska simulera minfällning över svensk mark. Other: AP

Om några veckor simulerar amerikanska B52-bombflygplan minfällning på svensk mark. Flera riksdagspartier är starkt kritiska och anser att Sveriges alliansfrihet urholkas. ”Det här ökar risken för konfrontation”, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

Två stora internationella militärövningar på svensk mark står för dörren.

Den 25 maj till den 5 juni genomförs den internationella flygövningen Arctic Challenge Exercise över norra Sverige. 115 stridsflygplan och tankerflygplan samt omkring 3.600 personer deltar. Förutom Sverige deltar Storbritannien, Frankrike, Tyskland och USA i den Norgeledda övningen.

Strax därefter är det dags för den Natoledda marinövningen Baltops 15 som genomförs den 5–20 juni. Då kommer amerikanska B52-flygplan ur det strategiska bombflyget att simulera minfällning. Marinsoldater kommer även att öva landsättning från havet mot Ravlunda skjutfält i Skåne med brittiska, amerikanska och polska trupptransportfartyg.

Efter Rysslands invadering av Krim har spänningarna ökat mellan Nato och Ryssland, men enligt Försvarsmakten har övningarna ingen koppling till det skärpta säkerhetsläget.

– De har varit planerade sedan länge, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

Övningarna möter stark kritik från flera svenska partier.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att de leder till ökad risk för upprustning och konfrontation. Han vill att regeringen säger nej fler övningar.

– Det här är ett led i Sveriges anpassning till Nato och det är så det uppfattas i vår omvärld. När man lägger till värdlandsavtalet, som innebär att vi förebereder oss för att kunna ta emot Natotrupp i Sverige, så urholkar det vår alliansfrihet. Jag tycker att det här innebär att regeringen steg för steg anpassar oss till Nato utan att be svenska folket om lov, säger han.

Partiledaren anser att de amerikanska B 52-flygplanen som deltar i Baltops 15 är särskilt provocerande.

– Jag växte upp med tv-bilder på utraderade vietnamesiska byar och barn som massakrerades av just den här flygplanstypen. De är också en del av USA:s kärnvapentaktik, deras strategiska bombflyg som ska kunna ha kärnvapen. Jag tycker att Sverige ska ha en tydlig politik för kärnvapennedrustning, då stämmer inte det med att man övar ihop med de planen.

Nu ska Vänsterpartiet ta upp frågan i riksdagen, men kan inte svara på när.

Även Miljöpartiet är kritiskt och hävdar att övningarna bara blir större och större.

– Vi har ju Partnerskap för fred ihop med Nato, men jag är rätt tveksam till att ha stora övningar på svensk mark. Jag ser det som att omvärlden uppfattar det som att Sverige tar ett steg bort från alliansfriheten och närmare Nato, det tror jag höjer spänningarna i Östersjöområdet, säger partiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt.

I likhet med Jonas Sjöstedt anser han att övningarna är ett led i ett ”glidande Natomedlemskap”.

– Vi har inte haft någon folkomröstning eller politisk debatt om Nato som motsvarar frågans tyngd, ändå fortsätter det här samarbetet att utvidgas.

Försvarsminister Peter Hultqvist kommenterar till DN:

– Syftet med övningarna är att möta det försämrade säkerhetsläget i närområdet, stärka säkerheten i vår region och höja tröskeln för att militära incidenter ska inträffa. Det var en mycket positiv signal till både omvärlden och Försvarsmakten när fem riksdagspartier, som representerar över 70 procent av väljarna skrev under en blocköverskridande överenskommelse för den framtida försvarspolitiken. Att öka krigsdugligheten hos vår Försvarsmakt och delta i internationell övningsverksamhet finns med i den överenskommelsen.

Rättelse 2015-05-20 20:22
Försvarsmakten förtydligade på onsdagskvällen att minfällningen på svenskt territorium är simulerad och att övningsminor därefter kommer att fällas i ett område nära Bornholm, på danskt territorium.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.