Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA spanade i Sverige utan tillstånd

Agenter från USA har utan tillstånd från svenska myndigheter spanat mot terrorister i Sverige. Säkerhetspolisen ertappade agenterna som lämnade landet, skriver Svenska Dagbladet.

För Urban Ahlin, utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, är uppgifterna helt nya.

– Om det är sant så har amerikanska myndigheter gått långt över gränsen. Jag vill veta vad regeringen har gjort och jag förväntar mig att bli informerad på nästa möte med utrikesnämnden, säger han till TT.

Varken utrikesminister Carl Bildt (M) eller justitieminister Beatrice Ask (M) ville på söndagskvällen kommentera ärendet.

– Regeringen måste först ta del av uppgifterna i artikeln, säger Anna Erhardt, Asks pressekreterare, till TT.

Det hela uppdagades för två år sedan, under första halvåret 2009. Säpo bedrev spaning mot misstänkta terroristkretsar och upptäckte plötsligt okända personer som var ute i samma ärende.

USA hade inte anmält spaningsverksamheten till Säpo och hade inte heller berättat om sitt intresse för terroristkretsarna.

Enligt SvD kontaktade Säpo den amerikanska underrättelseorganisationen CIA:s representant i Sverige. Agenterna lämnade sedan landet.

– Säkerhetspolisen satte med eftertryck stopp för den amerikanska operationen, säger SvD:s källa till tidningen.

Saken anses i dag utagerad och Säpo vill inte ens bekräfta att händelsen har ägt rum.

– Vi kommenterar aldrig pågående, historiska, planerade eller påstådda operationer, säger Säpos generaldirektör Anders Danielsson till SvD.

Om uppgifterna stämmer är det en allvarlig anklagelse, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

– Det finns inget folkrättsligt stöd för detta. Det som är problematiskt är att man bedriver en verksamhet som denna utan att gå via de svenska myndigheterna, säger han till TT.

Enligt Agrell är det vanligare att ”mindre vänliga stater” bedriver olovlig underrättelseverksamhet mot till exempel exilgrupper. Samtidigt är han inte förvånad över att USA gör samma sak.

– Det har blivit praxis i amerikanskt agerande sedan 11 september 2001 att bedriva operationer både med och utan medgivande från landet där operationen pågår, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.