Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA varnar Ryssland för att angripa Sverige

Generalsekreterare Jens Stoltenberg talar på Natomötet i Bryssel.
Generalsekreterare Jens Stoltenberg talar på Natomötet i Bryssel. Foto: John Thys/AFP

Om Ryssland vid en kris i Östersjöområdet skulle angripa Sverige så kommer USA inte att stå passivt. Den varningen till Putin-regimen framför en högt uppsatt amerikansk företrädare i en DN-intervju. Vad USA konkret skulle göra ”blir ryssarna de första som får veta.”

Det allt sämre säkerhetsläget vid Östersjön dominerade mötet för Natos 28 försvarsministrar här i Bryssel i veckan. Som ett svar på Rysslands massiva upprustning stärks nu försvaret av Estland, Lettland, Litauen och Polen med trupp från 16 allierade länder, totalt 4.000 soldater.

– Det står helt klart att Östersjöområdet plötsligt blivit ett mycket känsligt och oroande område. Oavsett om ni är med i Nato eller inte så är det er bakgård. Sverige är genom sitt geografiska läge automatiskt en del av detta. Även ni måste vara oroade över vad ryssarna gör.

Det säger en högt uppsatt amerikansk försvarstjänsteman som DN intervjuat vid Nato-mötet. Ett avtal om utvecklat försvarssamarbete mellan USA och Sverige undertecknades den 8 juni i år i Pentagon av försvarsministrarna Peter Hultqvist (S) och amerikanske Ashton Carter.

– Ni står nära USA och vi har mycket starka bilaterala relationer. Vi gör saker tillsammans och ni är en nära partner till Nato, konstaterar tjänstemannen.

Moderna vapensystem med lång räckvidd gör att hela Östersjöområdet numera ses som en strategisk enhet. Experter på bägge sidor Atlanten har varnat för att Sverige tidigt kan dras in i en väpnad konflikt mellan Ryssland och Nato.

Om Ryssland skulle angripa och ta kontroll över delar av Sydsverige eller Gotland, skulle USA då ingripa?

Den höge tjänstemannen svarar först med att hänvisa till att USA:s vicepresident Joe Biden besökte Sverige den 25 augusti. Med adress till ”Herr Putin” sade Biden att Sverige ”är okränkbart territorium”.

– Ni är våra vänner. Vi står våra vänner bi. Om något sådant händer kommer USA aldrig att stå vid sidan om och vara ointresserade.

Hur kommer ni att agera?

– Ryssarna blir de första som får veta det! Men vi kommer inte att tala om för dem i förväg vad vi tänker göra. Våra handlingar säger mer än ord, svarar tjänstemannen.

Han hänvisar till att fler övningar och ett starkare försvar nu ska ge en ”stark avskräckning” i Östersjöområdet.

– Vi skulle vilja att det återgick till läget för några få år sedan när vi inte hade alla vapenarsenaler där. Men tills dess måste ryssarna känna till att vi kommer att skydda våra allierade och att vi har vänner som vi står mycket, mycket nära.

Svaren innebär en tydlig varningssignal till Moskva att en attack mot Sverige kan besvaras av USA. Från amerikansk sida finns också ett allt starkare egenintresse av att Ryssland inte får fotfäste på svensk mark där de kan sätta upp ryska robotvapen. Det skulle hindra hjälp till balterna via svenskt territorium i ett krisläge.

Även Ryssland sänder signaler, som de två Bujan-M-korvetterna som stävade in i Östersjön under Nato-mötet. Kryssningsrobotar ombord av typen Kalibr har en räckvidd på 260 mil som täcker hela Västeuropa, vilket även oroar USA:

– Det är en kontinuerlig uppbyggnad av rysk militär kapacitet i Östersjöområdet. Vi ser hos grannländerna en ökande ängslan. De frågar sig: varför, varför, varför gör ryssarna detta? I kombination med ryssarnas oprofessionella uppträdande på havet och i luften ökar krigsrisken genom missbedömningar eller olyckor som ingen kan önska sig.

Fakta. Ryska robotvapen

Här är några av de ryska robotvapnen i Östersjöområdet.

Iskander, kan skjuta ballistiska robotar och kryssningsrobotar mot markmål, flera typer av laddningar, även kärnvapnen, räckvidd minst 400-450 km.

Kalibr, ett system med kryssningsrobot mot landmål, sjömålsrobot mot fartyg och ubåtar. Finns på ytfartyg som till exempel korvetterna Bujan-M och ubåtar. Även med kärnvapen, räckvidd upp till 2 600 km.

Bastion-P, tung kustrobot mot fartyg. Konventionell laddning på 250 kg eller kärnladdning, överljudsrobot räckvidd 300 km.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.