Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

USA varnar Sverige om kärnvapenförbud

Kay Bailey Hutchison, USA:s Nato-ambassadör.
Kay Bailey Hutchison, USA:s Nato-ambassadör. Other: Virginia Mayo/AP

Om Sverige skriver på FN-förbudet mot kärnvapen skulle det skapa problem i banden med Nato. Det säger USA:s Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison till DN. På tisdagen ska den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson möta Margot Wallström i Bryssel.

Sverige och Finland är inte med i Nato, men som alliansens allra närmaste partner är utrikesministrarna Margot Wallström och Timo Soini inbjudna till alliansens utrikes­ministermöte i Bryssel. Trots att de två nordiska länderna har en likartad säkerhetspolitik så har de gått skilda vägar i en avgörande fråga: kärnvapennedrustning.

Sverige deltog aktivt i arbetet med FN-konventionen mot kärnvapen och röstade för förbudet i somras. Margot Wallström (S) har deklarerat att hon också vill skriva under det bindande förbudet, medan Timo Soini och Finland inte tänker underteckna.

I den svenska regeringen har försvarsminister Peter Hultqvist (S) varit emot en underskrift eftersom Sveriges samarbete med USA och Nato kan skadas. S-MP-regeringen har begravt hela frågan i en utredning till efter riksdagsvalet nästa år, men i Bryssel är den levande.

– Det är vårt hopp att våra starka partners Sverige och Finland inte skriver under konventionen. Jag vet att det studeras och hoppas att det inte skrivs under av någon som önskar ha ett partnerskap med Nato, säger USA:s nya Nato-ambassadör Kay Bailey Hutchison till DN och tillägger:

– En underskrift skulle vara mycket problematiskt med tanke på varje slag av partnerskap eller framtida relationer med Nato.

Ambassadörens svar till DN är första gången som en amerikansk regeringsföreträdare så här öppet avråder Sverige från att skriva på. Tidigare har budskapet förts fram diplomatiska framstötar och brev, bland annat av Hutchisons företrädare på posten.

Margot Wallström sade i en inter­pellationsdebatt i riksdagen i fredags att den svenska linjen mot kärnvapen går att ”kombinera med samarbete med Nato, USA och andra länder som har kärnvapen”. Samtidigt efterlyste hon ”en rak dialog” med USA och Nato.

USA:s Nato-ambassadör understryker nu att hela Nato står bakom hennes linje:

– Vi vill alla ha en icke-spridning av kärnvapen. Men vi tror också att den starkaste avskräckningen är att vi har kapacitet att försvara oss. Avskräckning med kärnvapen är en hörnsten för vår Nato-allians. Avskräckning är det bästa försvaret mot utvecklandet av kärnvapen­kapacitet, framför allt i skurkstater som Nordkorea, säger Kay Bailey Hutchison.

Just krisen med Nordkorea har fört upp kärnvapnen högst upp på Natos dagordning. Nordkorea hotar ju USA med kärnvapenangrepp vilket besvarats av hård retorik av president Donald Trump. Om USA angrips måste Natos övriga medlemmar ge stöd.

Sverige sitter just nu i FN:s säkerhetsråd och är sedan många år skyddsmakt för USA i Nordkorea. Det innebär att Sverige agerar diplomatiskt och konsulärt för Washington i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Detta bidrog också till att utrikesminister Rex Tillerson uttryckte önskemål om att träffa sin svenska kollega Margot Wallström. Ett bilateralt möte skulle ha ägt rum i Stockholm men av praktiska skäl flyttades det till Bryssel och ska klämmas in mellan Nato-mötena.

Sverige och Finland deltar i starten av Nato-ministrarnas möten under två och en halv timme. Då är EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini med. Teman blir globala utmaningar som synen på Ryssland och Nordkorea samt samarbetet mellan EU och Nato.

Därefter möts Nato-ministrarna på en egen arbetsmiddag och fortsätter sina överläggningar under onsdagen.

Läs mer: ”Sverige riskerar sämre relationer med USA”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.