Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

USA vill fånga desertör i Sverige

Sedan DN avslöjade att den amerikanske desertören David A Hemler i 28 år levt under annat namn i Sverige har myndigheter avböjt att kommentera ärendet. Tills nu. ”Vi vill verkligen fånga den här killen”, säger hans tidigare arbetsgivare, det amerikanska flygvapnet, till New York Times.

Det var i lördags som David A Hemler berättade i DN att han levt under annan identitet i Sverige i 28 år. Orsaken var att han 1984 deserterade från Air Force Office of Special Investigations (Afosi) i tyska Augsburg där han stationerats av militären, vars ideologi han inte längre trodde på.

Övertygelsen räckte inte för att bli entledigad, varför att olovligt lämna tjänsten blev hans enda utväg. Det amerikanska flygvapnet har under åren haft honom listad som en av sina mest eftersökta personer på grund av vad han gjorde.

DN har förgäves sökt kommentarer från såväl Europol som den amerikanska ambassaden i Stockholm och Afosi. Hemler har uttryck hopp om förståelse för sitt beslut och ett slags frikännande, men det ser mörkt ut.

– Vi vill verkligen fånga den här killen, säger Afosis talesperson Linda J Card till New York Times där hon också bekräftar att man för tio dagar sedan per e-post kontaktades av någon som utgav sig för att vara David A Hemler och att man för tillfället undersöker mejlets trovärdighet.

David A Hemlers advokat Emma Persson säger till DN.se att hon inte kan kommentera de nya uppgifterna i nuläget.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.