Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

USA vill ha Sverige med mot ”hotfullt” Ryssland

”Svenska folket behöver aldrig vara rädda för att USA ska sätta kärnvapen i ert land”, säger statssekreterare James Townsend till DN. Foto:
”Svenska folket behöver aldrig vara rädda för att USA ska sätta kärnvapen i ert land”, säger statssekreterare James Townsend till DN. Foto: Foto: Thomas Karlsson

USA ser Sverige som en ”byggsten i muren” mot ett alltmer hotfullt Ryssland. Det säger statssekreteraren i USA:s försvarsdepartement James Townsend i en DN-intervju. Han säger också att Nato inte kan tvinga på Sverige kärnvapen.

James Townsend på besök i Stockholm visar hur snabbt USA:s försvarsdepartement Pentagon omvärderat Rysslands militära styrka. För två och ett halvt år sedan sade en amerikansk general: ”Ryssland är ett diplomatiskt problem, inte ett militärt.” Men nu kommer helt andra tongångar:

– Ryssland är ett olyckligt, tragiskt hot som vi kommer att få leva med en tid, säger James Townsend.

USA har stoppat neddragningen av förband i Europa. Ny militär materiel ska lagras här, men några stora baser byggs inte, utan amerikanska trupper som övar här ska rotera fram och åter över Atlanten.

James Townsend understryker att Sverige under kalla kriget låg långt från tredje världskrigets statiska centralfront mellan Warszawapakten och Nato. Brännpunkten var Berlin. Men nu hotar andra faror genom den ryske presidenten Vladimir Putin.

Detta är en tid när vi måste stå enade tillsammans. Nato måste stå starkt, vi måste ha starka partner som Sverige och Finland.

– Putin har blivit oberäknelig och gjort saker som vi trodde hörde till det förflutna: tagit delar av Georgien, Krim, gått in i Ukraina och svept ned till Syrien på ett sätt som överraskat, säger James Townsend och förklarar:

– Brännpunkten är närmare er och balterna än under kalla kriget. Putin skrämmer balterna, men vi vet inte hans slutmål. Balterna är era grannar, så ert närområde har blivit osäkert med ryska överraskande övningar. Ni har själva haft bombplan som övat attacker mot er, flygplan som flyger utan transpondrar eller kränker luftrummet. Alla de nordiska länderna är upprörda och känner instabiliteten. Detta pågår nu konstant och jämfört med kalla kriget är läget mycket mer oförutsägbart, säger James Townsend, som har en agenda:

– Detta är en tid när vi måste stå enade tillsammans. Nato måste stå starkt, vi måste ha starka partner som Sverige och Finland. Vi måste se till att Ryssland inser att detta inte är ett område där de kan komma in och skrämmas och förolämpa. Vi måste alla agera tillsammans för att skapa denna mycket starka mur så att Putin förstår detta.

– Det skapar ökad stabilitet när vi har avskräckning och styrka. Vi är inte här för att slå, vi är här för att göra klart att han (Putin) inte kan komma in här och skrämmas. Vi, USA, bryr sig om er, vi är era vänner och arbetar tillsammans med er.

Kommer Sverige och Västeuropas demokratier att hinna ifatt Rysslands snabba upprustning?

– Absolut. Sverige gör det redan nu, i form av den kapacitet ni tillför militärt och i form av era mänskliga resurser för att lösa problem. Ni är redan där. Sverige är en byggsten i den starka muren när det gäller avskräckning.

Det sägs ibland i svensk debatt att USA och Nato har omringat Ryssland, och att det är orsaken till problemen i dag?

– Det går inte att omringa länder som på 1800-talet, det är helt malplacerat att tala om detta på 2000-talet. Nato omringar ingen, det är en institution som ska försvara sina allierade. Och varför skulle vi vilja omringa Ryssland till att börja med?

Denna vecka lägger regeringen fram värdlandsavtalet med Nato som ska godkännas av riksdagen. Det har sagts i svensk debatt att avtalet innebär att vi kan tvingas ta emot kärnvapen?

– Det är helt enkelt inte sant. För det första: Nato har inte egna kärnvapen. USA har, men inte Nato. Idén att Nato skulle placera kärnvapen någonstans stämmer inte. För det andra: Nato tvingar inte någon att göra någonting. För det tredje: Sverige är inte med i Nato. Så Nato kommer inte till Sverige och tvingar Sverige att göra något, och speciellt inte med kärnvapen, svarar James Townsend.

Han är noga med att inte lägga sig i svensk debatt om Natomedlemskap.

– Sverige ska bestämma självt, i sin egen takt och efter er egen analys om ni vill gå med. Vi skulle bli jätteglada att ha er vid Natos bord, men det är upp till er att bestämma.

Fakta.James Townsend

Statssekreterare i USA:s försvarsdepartement med ansvar för Europa och Nato.

Besökte Stockholm i förra veckan för diskussioner på försvarsdepartementet och UD samt middag med försvarsminister Peter Hultqvist (S).

James Townsend är politiskt tillsatt av president Obama men var tidigare opolitisk tjänsteman med lång karriär i bland annat försvarsdepartementet.

Townsend är en av få makthavare i Washington som är väl förtrogen med Sverige, redan 1990 var hans ansvarsområde i Pentagon Nordeuropa.

Läs mer.Sverige och Nato

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.