Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA:s militär i Stockholm för att få hem desertören

Foto: Lars Lindqvist
US Air Force, det amerikanska flygvapnet, befinner sig i Sverige, kan Dagens Nyheter berätta i dag. Målet är att förmå desertören David Hemler att frivilligt återvända till USA för att där ställas inför rätta.

På torsdagseftermiddagen träffade amerikanska representanter Hemlers advokat Emma Persson i Stockholm.

Den 16 juni trädde David A Hemler fram i DN Stockholm – efter att 1984 ha deserterat från en flygbas i tyska Augsburg och därefter hållit sig gömd i Sverige i 28 år. Hans familj i Sverige visste inte vem han var, och släkten i USA började tro att han var död.

Genom åren har David Hemler varit en av Afosis, amerikanska flygvapnets utredningsenhets, mest eftersökta desertörer. På Afosis hemsida kan man uttyda att han utreds som en säkerhetsrisk (”security issue”).

Hemler skulle arbeta med ett hemligt projekt riktat mot Sovjet­unionen, men uttryckte att han ville lösas från sitt kontrakt och fick sin säkerhetsklassning indragen, men själv förnekar han att han skulle ha haft tillgång till känslig information.

USA vill dock att David Hemler ska låta sig ställas inför rätta. Därför kom två amerikanska ombud till Sverige och begärde att få träffa Hemlers advokat Emma Persson på Borgström och Bodström advokatbyrå.

Detta möte, som David Hemler inte medverkade vid, hölls i går eftermiddag. Det bekräftas för DN av Emma Persson.

Vilka amerikanska representanter fanns på plats?

– Två personer från Ramstein Air Base i Tyskland samt en från amerikanska ambassaden i Stockholm.

Vad sades under mötet?

– De ville diskutera ärendet med mig och berätta hur de går vidare. Först och främst vill de genom tvångsmedel klarlägga hans identitet. Jag har sagt till David att de inte kan tvinga honom här i Sverige. De vill att han ska återvända till USA, där han kommer att ställas inför rätta, säger Persson.

I dagsläget är det inte aktuellt att åka tillbaka, meddelar David Hemler.

– Jag har inga problem med att de genom fingeravtryck och dna-test vill bekräfta att jag verkligen är jag, men jag återvänder inte förrän jag har fått garantier för vad ett maxstraff kan bli. Jag kan för min frus, mina barns och mina föräldrars skull inte riskera att sitta länge i fängelse, säger han.

Afosi-talesmannen Linda Card har tidigare sagt att Hemler kommer att gripas så snart han sätter sin fot på amerikansk mark. Hon uppgav också att USA:s ambassad i Stockholm har pratat med David Hemler och försöker få honom att överlämna sig själv.

Enligt Hemler har ingen varit i kontakt med honom.

Ett planerat besök i Pennsylvania för hustrun och barnen har nu ställts in. Detta av oro för säkerhetsläget.

– Flera personer har sagt till mig att det är hatisk stämning mot mig i USA, berättar han.

Det amerikanska flygvapnet avböjer att kommentera de nya uppgifterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.