Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA:s sändebud: Skäl för Malmös judar att vara oroliga

President Obamas särskilda sändebud mot antisemitism, Ira Forman, lämnar den välbevakade judiska församlingen i Malmö
President Obamas särskilda sändebud mot antisemitism, Ira Forman, lämnar den välbevakade judiska församlingen i Malmö Foto: Drago Prvulovic / TT

Det finns fortfarande orsak att vara orolig för judarnas situation i Malmö. Det menar Ira Forman, USA:s president Barack Obamas särskilda sändebud mot antisemitism, som besöker staden i dag.

– Jag har anledning att tro att det finns hot om våld mot judiska grupper i Europa, och Malmö har definitivt också de hoten, säger Ira Forman under besöket hos Judiska församlingen i Malmö.

Han har under morgonen träffat kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh och säger att han uppfattar en tydlig förändring jämfört med den förra ordföranden Ilmar Reepalu som för tre år sedan fick kritik för sitt språkbruk av Ira Formans företrädare Hannah Rosenthal.

Jehoshua Kauffman, församlingens ordförande, berättar att de har tryckt mycket på frågan om säkerhet i mötet med sändebudet från USA. Också han anser att attityden från de styrande politikerna är en annan nu:

– Den här politiska ledningen har en helt annan ton, intresse och öppenhet. Sedan väntar vi fortfarande på att det ska hända saker. Någonting ska hända både i verkligheten och i framtiden. Man behöver en väldigt aktiv plan, och man behöver ge stöd till judiska församlingen tycker jag, för att den ska kunna fortleva. Men också arbeta vidare på de tankar och projekt man har för hela stan.

Ira Forman säger att säkerheten absolut är viktig, men det är inte tillräckligt:

– Säkerhet kommer inte att lösa de underliggande problemen med antisemitism, säger han.

Här behöver flera aktörer samverka, inte minst civilsamhället. Det behövs program både nationellt och lokalt mot antisemitism och annan diskriminering, anser han.

Efter besöket 2012 kritiserades Malmös dåvarande kommunalråd Ilmar Reepalu (S) hårt för sina uttalanden om judar och Israels angrepp på Gaza av dåvarande sändebudet Hannah Rosenthal. Och bara drygt ett år tidigare hade Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles avrått judar från att över huvud taget besöka kommunen.

I dag är det Reepalus efterträdares tur att ta emot det nuvarande sändebudet Ira Forman.

– Det har hänt väldigt mycket sedan förra besöket. Jag upplever att det finns en kunskap om problematiken och ett medvetande som tyvärr inte fanns då, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Läs också: Niklas Orrenius: Känslan av utsatthet breder ut sig i Malmö

Fakta. Judar i Malmö
  • 2009: I samband med krigshändelser i Gaza attackeras judiska demonstranter i Malmö.
  • 2010: Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles varnar judar i hela världen för att besöka Malmö.
  • 2011: Representanter för centret kommer till Malmö och träffar Ilmar Reepalu.
  • 2011: Obamas sändebud Hannah Rosenthal besöker Malmö och kritiserar efteråt Reepalu för ett antisemitiskt språkbruk.
  • 2013-2014 fick Skånepolisen in 137 anmälningar om brott med antisemitiska förtecken.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.