Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

USA:s Sverigeambassadör på väg

Azita Raji, USA:s nya ambassadör i Sverige, är på väg till Stockholm.
Azita Raji, USA:s nya ambassadör i Sverige, är på väg till Stockholm. Foto: Barnard College / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Nu är det formellt klart att det blir Azita Raji som blir USA:s nya ambassadör i Sverige. Uppgiften meddelas på den amerikanska ambassadens twitterkonto, där man skriver att ambassaden ser fram emot att välkomna henne i Stockholm inom kort.

Att det skulle bli den 54-åriga iranskfödda affärskvinnan Azita Raji har varit känt länge. Redan i maj förra året grillades hon av senatens utrikesutskott.

Azita Raji har tidigare arbetat som investerare, finansanalytiker samt innehaft en rad poster inom olika civila och icke vinstdrivande institutioner i USA. 2012 var hon biträdande ekonomichef för president Barack Obamas återvalskampanj.

När hon frågades ut av senaten beskrev Raji Sverige som en högt värderad partner som ligger i framkant gällande jämlikhet och som en av de snabbast växande ekonomierna i Europa.

Raji blir USA:s första kvinnliga ambassadör i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.