Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utanforskapet-underblaser-hoten-mot-sverige/

Sverige

”Utanförskapet underblåser hoten mot Sverige”

Foto: Magnus Hallgren

Säkerhetspolisen säger sig ha god kontroll på det eventuella hot som utgörs av återvändande IS-krigare. På sikt ser man dock att det växande utanförskapet och risken för att en alltmer utbredd salafism underblåser framtida hot mot Sverige.

Ulrika By
Rätta artikel

Enligt Säkerhetspolisen har runt 150 svenska IS-krigare redan återvänt till Sverige under de senaste åren. Tidigare har Säpo gått ut med att runt 100 svenska IS-krigare finns kvar i konfliktzonen, men i dag vill man inte gå ut med något antal.

– Det kan ge en felaktig bild av hotet. Vi vet var de är och vad de gör. Vi gör kontinuerliga och individuella bedömningar och vidtar hotreducerande åtgärder, säger Fredrik Hallström, biträdande enhetschef på Säpos kontraterrorism som menar att man delar all information man har, på såväl lokal som nationell och internationell nivå.

På sikt ser han dock ökande och allt allvarligare risker med att det utanförskap som växer i Sverige kan underblåsa våldsbejakande extremism. När Försvarshögskolan i juni förra året presenterade en rapport som beskriver de växande salafistiska jihadistmiljöerna i Sverige konstaterade forskarna att den har en påverkan på de lokalsamhällen där den fått fäste.

– En mycket viktig rapport. Många av de individer som nämns i den är eller har möjligen varit föremål för vår uppmärksamhet, konstaterar Fredrik Hallström.

Det Säpo främst är bekymrat över är när salafismen (en fundamentalistisk, men i sig inte våldsbejakande riktning inom islam) institutionaliseras, genom till exempel etablerandet av skolor.

– Det måste inte finnas ett orsakssamband mellan den typen av friskolor och våldsbejakade. Men det finns någon form av likgiltighetsuppsåt där mottagarna av budskapen skulle kunna uppfatta att det är legitimt att döda homosexuella eller västerlänningar, säger Fredrik Hallström.

Han menar att miljöns tillväxt och handlingsutrymme på sikt är ett större hot än de återvändande IS-krigarna:

– Vi måste vara oerhört vaksamma på utvecklingen, säger han.

Läs också: Säpo pekar ut Ryssland som allt större hot mot Sverige