Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utbildningsministern kallar till möte om skolans historieböcker

Efter DN:s granskning av skolans historieböcker ska nu utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) möta läromedelsproducenterna och läromedelförfattarnas förbund. Han vill ha en förklaring till varför kvinnorna saknas.

Läroplanen lyfter fram jämställdheten och det är inte av en slump, menar Gustav Fridolin.

– Det lyfter vi fram för att vi vet hur viktig skolan är för att bygga ett mer jämställt samhälle, men också hur viktig jämställdheten är för att få bra resultat i skolan. Om hälften av eleverna inte känner sig sedda i läromedel är det svårt att motivera skolarbetet. Och om läromedel eller lärsituationen reproducerar ojämställdhet så kommer det reproducera resultatskillnader mellan killar och tjejer som är ett våra stora problem, säger han.

DN:s granskning visade att kvinnor i snitt bara utgör 13 procent av alla personer i historieböckerna, och att andelen minskar i kapitlen om 1900-talen. Utbildningsministern tycker det är ”en tragisk spegling av den ojämlikhet som fortfarande finns i Sverige och i historieskrivningen.”

Samtidigt är han kritisk till att läromedelsproducenterna inte lever upp till kraven i den nya läroplanen om jämställdhet. Något som de ska ge svar på vid det kommande mötet.

– Jag vill höra vilka planer de har för att förbättra situationen. Finns det inte läromedel som lever upp till kraven är det svårt att skapa en bra lärosituation. Det är inte staten som skriver läromedel men vi ställer krav på lärsituationen och då måste lärarna och rektorerna och kommunerna som köper in böcker veta att det finns läromedel som följer läroplanen, säger Gustav Fridolin.

Mötet med läromedelsproducenterna och läromedelförfattarnas förbund kommer också ta upp hur man ska bli bättre på att spegla mångfalden i Sverige där det finns ett liknande problem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.