Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utbildningsministern-markerar-inga-studentflak-ingen-trangsel-klassvis-utspring/

Sverige

Utbildningsministern markerar: Inga studentflak, ingen trängsel, klassvis utspring

Foto: Bertil Ericson/Pressens bild

Studentfirandet i år blir annorlunda, lättnader i restriktionerna inför gymnasieskolornas avslutningar ska ingen hoppas på. ”Det är inte läge att sänka garden”, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en gemensam pressträff på tisdagen tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Utspring tillåts, så länge den sker utan trängsel. Vid skolorna kommer inga lastbilar att vänta, de populära studentflaken tillåts inte, vilket formellt även markerats genom att Transportstyrelsens tillåtande generella undantag nu undanröjts. Allt för att minimera faran för smittspridning av det nya coronaviruset.

– Precis som statsministern har sagt är det här en alldeles extraordinär tid med extraordinära åtgärder. Fokus är att minska smittspridningen, säkra vården och värna de i vårt samhälle som är svaga och sköra. Det är inte aktuellt att lätta på restriktioner eller rekommendationer, säger Anna Ekström.

Hon vänder sig speciellt till gymnasiets årskurs 3-elever:

– Ni får förbereda er på ett annorlunda firande, stora uppoffringar.

Ceremonier kommer att tillåtas, så länge de omfattar ett fåtal deltagare. Utspring till jublande släkt och vänner blir inte av, inga stora baler. Det som gäller är i stället utspring klassvis ”utan trängsel” och mindre firanden inom familjen, med få inbjudna och som hålls utomhus. Och utan deltagande av personer över 70 år, enligt Ekström och Carlson.

– Vissa mindre ceremoniella inslag i samband med gymnasieexamen kan vara möjliga, så länge de anordnas på ett sådant sätt att risken för smittspridning minimeras, säger Johan Carlson.

Läs också: 

I pandemins spår: Studenten som inte blev av

Ungdomar efter beslut om inställt studentfirande: ”Ingen morot, bara piska”