Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utbrott-av-hepatit-i-sverige-kopplas-till-dadlar/

Sverige

Utbrott av hepatit i Sverige kopplas till dadlar

Färska dadlar. Foto: Anna Hållams/TT

Folkhälsomyndigheten utreder just nu ett utbrott av hepatit A i Sverige, där smittokällan tros vara importerade dadlar. De senaste två månaderna har nio personer i sju olika län insjuknat.

Rätta artikel

Fem män och fyra kvinnor i åldrarna 28–73 år har sedan slutet av februari kopplats till ett pågående utbrott av hepatit A, ett virus som ger inflammation i levern och ofta leder till bland annat influensaliknande symtom som kan kvarstå i veckor.

Åtta av fallen har bekräftats och ett betecknas som misstänkt. De drabbade är spridda över sju län från Uppsala i norr till Skåne i söder, men gemensamt för samtliga smittade är enligt Folkhälsomyndigheten att de regelbundet ätit färska dadlar.

I tester har man kunnat se liknande virusstammar som de som orsakade ett utbrott i Danmark förra året, vilket kopplades till dadlar från Iran. Enligt Folkhälsomyndigheten har man dock ännu inte kunnat hitta hepatit A i några av de dadlar som analyserats och det har i dagsläget inte pekats ut något varumärke eller producent som bör undvikas.

Tillsammans med Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder de nu utbrottet för att kunna identifiera smittokällan.