Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 06:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utbrottet-i-gallivare-ett-varnande-exempel/

Sverige

”Utbrottet i Gällivare ett varnande exempel”

Kommunen stängde många verksamheter i Gällivare efter utbrottet.
Kommunen stängde många verksamheter i Gällivare efter utbrottet. Foto: Hans-Olof Utsi/TT

Den stora smittspridningen i Gällivare är ett varnande exempel på hur det kan gå om man har en för avslappnad attityd till coronarestriktionerna. Kommuner där det planeras större aktiviteter i sommar måste vara på tårna, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. 

I juni har mer än 300 fall av coronasmittade registrerats i Gällivare, en kommun med 17.000 invånare och geografiskt lika stor som Skåne och Halland tillsammans. Smittspridningen tog fyr efter ett reparationsstopp i LKAB:s gruva i Malmberget, då 800 personer kom till gruvan för att utföra servicearbeten.

Enligt Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, hade LKAB förberett sig gjort en plan för hur man skulle undvika att föra in smitta på företaget som ”kan få vilken smittskyddsläkare som helst att bli tårögd av lycka”.

– Det blev ändå en smittspridning i vissa arbetslag, och framför allt en stor spridning i samhället, säger Anders Nystedt på myndigheternas presskonferens på torsdagen. 

Smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt. Foto: Maria Lindgren

Under tiden som reparationsarbetet pågick var det mycket folk i rörelse och trängsel i restauranger, hotell, barer och butiker. 

– Anledningen till att det här skedde var nog att man hade en avslappnad attityd till de allmänna reglerna. Slutsatsen är att råden är jättebra och fungerar, men allt kan kokas ned till individens förmåga att följa dem. Blir det en för lättsam attittyd till att hålla fysisk distans eller att man jobbar trots att man känner sig lite sjuk – då kan det gå åt skogen.

Anders Nystedt tror också att en del av förklaringen är att Norrbotten varit förhållandevis lindrigt drabbat av covid-19-utbrottet under våren, med sammanlagt 1.149 fall.

– Det har varit lugnt i Norrbotten sedan i mars. Vi har tjatat på befolkningen att vara försiktiga och hålla distansen. Men om man inte ser något problem och har liten smittspridning kanske man inte tycker att det är lika viktigt längre längre att följa råden, säger Anders Nystedt. 

– Sommaren kommer, det finns uteserveringar som serverar öl. Då är det lätt att man slappnar av och det är precis vad som har hänt i Gällivare, både bland befolkningen och inresta. I vanliga fall går man ut och dricker en bärs efter jobbet, men det är inte som vanligt. Hade det varit krig och bomberberna föll hade vi inte gått ut på stan. Nu har vi en pandemi och egentligen är det samma sak fast det smäller inte på samma vis. Låt det som har hänt i Gällivare bli ett varnande exempel för andra.

I Gällivare vidtogs åtgärder snabbt, och enligt Anders Nystedt är läget den härveckan under kontroll.  Kommunen stängde fritids- och kulturanläggningar som badhus, bibliotek, sporthallar och museer. Under en kort period stoppades busstrafiken till centrum. 

Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Magnus Andersson/TT

Enligt statsepiodemiolog Anders Tegnell måste det finnas en beredskap för liknande fall av snabb, lokal smittspridning under sommaren.

Vad ska andra kommuner och regioner dra för lärdom för lärdom av coronautbrottet i Gällivare? 

– När det börjar röra på sig i en kommun måste man vara extra noggrann med råd och regler och driva det hårt, säger Anders Tegnell.

– Vet man om att det kommer att vara en större aktivitet i samhället är det jätteviktigt att kontrollera att alla olika verksamheter i området lever upp till de rekommendationer och regler som finns på plats. Man måste tydligt gå ut och informera befolkningen på plats och de som kommer dit om vad som gäller. Det är också viktigt att kommunen arbetar tillsammans med arbetsgivaren, som man gjort i Gällivare.

Gäller det i första hand kommuner som väntar många turister i sommar?

– Turistkommunerna är på tårna redan nu. Jag tror att det här var mera oväntat. Man tänker inte på att det finns industrier som stänger under sommaren och det kommer in utomstående för service och annat underhåll. Det behövs en bättre omvärldsspaning än normalt för att förstå vilka inflöden av människor som väntar, säger Anders Tegnell.

 i– Reprationsstopp måste göras inom industrin. Men när man ska samla en massa människor måste man vara noga med att tala om individens ansvar, säger Anders Nystedt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt