Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utbrytargrupp inom S vill stoppa utvisningarna till Afghanistan

Allt fler socialdemokratiska riksdagsledamöter trotsar partilinjen och går nu öppet ut och kritiserar utvisningarna till Afghanistan. Sammanlagt 16 riksdagsledamöter har tagit ställning mot utvisningarna.

– Många, från olika partier, vill se en lösning och regeringen borde ta fasta på det och bjuda in till samtal, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Elin Lundgren.

Synen på de omstridda utvisningarna till Afghanistan splittrar regeringen. Miljöpartiet anser att det inte är rimligt att utvisa till Afghanistan, medan Socialdemokraterna inte vill se några ändringar i ordningen som gäller nu. Men nu har sammanlagt 16 socialdemokratiska riksdagsledamöter gått ut och tagit ställning mot utvisningarna till Afghanistan. Redan i juni skrev 14 riksdagsledamöter en debattartikel i den socialdemokratiska tidskriften Aktuellt i politiken. Där uppmanade man till samtal med regeringspartnern Miljö­partiet om hur man kan bereda en plats åt de ensamkommande som finns i Sverige.

”Frågetecknen kring säkerhetsläget och de godtyckliga åldersuppskrivningarna gör att rättssäkerheten kraftigt kan ifrågasättas. Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan vi inte försvara och det kan inte fortgå”, skrev ledamöterna i artikeln.

Nu tar ytterligare två socialdemokratiska riksdagsledamöter, som DN talat med och som vill vara anonyma, ställning mot utvisningarna.

Läs mer: ”Fem minuter efter att jag landat vet jag inte om jag kommer leva”

Elin Lundgren är en av ledamöterna bakom debattartikeln. Hon säger att det inte är realistiskt att tro att det finns trygghet i landet för unga personer utan nätverk och som varit i Europa en längre tid.

– Vi skickar de här unga till ingenting. En tydligt avgränsad grupp vi snabbt och relativt enkelt skulle kunna få yrkesverksamma och skattebetalande i Sverige, säger hon.

Migrationsminister Heléne Fritzon har tidigare gjort klart att regeringens linje är att följa nuvarande lagstiftning och inte göra något undantag för gruppen unga ensamkommande. Men Elin Lundgren anser att regeringen borde bjuda in till diskussioner för att hitta en lösning för de ensamkommande unga och barn som finns i Sverige.

– Många, från olika partier, vill komma till en bra lösning i den här frågan. Regeringen bör bjuda in till sådana diskussioner för att snarast komma framåt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.