Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utdragen protest när flyktingar vägrade lämna buss

Runt 45 flyktingar vägrade på nyårsafton att kliva av den buss som fört dem från Malmö till en flyktingmottagning i Grytan, en anläggning strax söder om Östersund. Kyla och avsaknad av storstad ledde till besvikelse. Flyktingarna har uttryckligen gjort klart att de vill tillbaka till Malmö eller annan storstad.

Ännu vid 23-tiden pågick protesten, som inleddes vid tiotiden på förmiddagen, då bussen med de 58 flyktingarna anlände till Grytan, en nedlagd militäranläggning strax utanför Östersund som nu fungerar som flyktingmottagning.

Att det skulle vara speciellt kallt i Östersundsområdet denna nyårshelg stämmer dock inte – termometern stod på plussidan under dagen, enligt meteorologisk rapportering: plus 4 under dagen, plus 3 nattetid.

– Flyktingarna rör sig mellan bussen och Grytan, men ser hela tiden till att några finns på plats i bussen. Så ännu nu i kväll är situationen i stort densamma som tidigare under dagen, säger Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket, till DN vid 23-tiden.

Elva flyktingar av de 58 resenärerna godtog på eftermiddagen placeringen och flyttade in. Senare bestämde sig tre bland de övriga att på egen hand söka boende – vilket alla flyktingar har full rätt att göra.

– De tre lämnade området och har, såvitt jag förstår, ordnat med boende hos släktingar eller bekanta. Vår personal på plats har under dagens lopp återkommande förklarat för de protesterande att det enligt regelverket är så att flyktingar som inte ordnar eget boende inte kan välja bort anvisat boende och kräva annan placering, säger Sophia Öhvall Lindberg.

Bussens chaufför fick på onsdagen sin dygnsvila, och under natten sker inget med bussen.

– Bussbolaget har inte för avsikt att flytta fordonet förrän någon gång under morgondagen. Vi får se hur det går då.

Polisen i Östersund kallades vid lunchtid till Grytan, ombedda av personal att se till att få ut flyktingarna ur bussen. Men någon insats blev det inte.

– Det är svårt för polisen att göra något. Vi kan inte avhysa dem från bussen. Det måste gå via Kronofogden för att få ett avhysningsförfarande och först då kan polisen bistå, sade Bengt Stadin, länsvakthavande vid Jämtlandspolisen, till TT.

När Östersundspostens reporter kom till Grytan hördes många upprörda röster. Flertalet av resenärerna är män från Syrien – de var chockade, enligt tidningen.

– Jag är 75 år och kommer från Mellanöstern. Så skickas jag till ett ställe där det ser ut så här. Det är ju livsfarligt för mig att vistas här, sade Isan Hydr till tidningen och pekade på det isiga underlaget.

Enligt reportern var det svårt att få en samlad bild över vad som var mest upprörande:

”Men alla menade att de lurats när de klev på bussen i Malmö. Först fick de höra att det skulle röra sig om en bussresa på ett par timmar. När resan helt uppenbart drog ut på tiden fick de i stället veta att de skulle till en plats som låg 40 minuter från Stockholm. 16 timmar efter avresan hamnade de alltså i Grytan”, heter det i artikeln.

Fredrik Bengtsson, Migrationsverkets presschef, understryker att man som asylsökande inte har rätt att välja var man ska placeras:

– Vi har sett ibland att asylsökande har en bild av vad som väntar i Sverige. När bilden inte överensstämmer med verkligheten så blir det problem. Man tycker inte att det man möts av är det man förväntat sig. När vi i detta läge har så många som kommit till Sverige i år kan vi inte placera dem där de själva vill bo.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.