Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Uteblivna alkoholskador förbryllar forskare

Ändrade mönster. Fler kvinnor dricker, och vi dricker mer vin och mindre sprit.
Ändrade mönster. Fler kvinnor dricker, och vi dricker mer vin och mindre sprit. Foto: Alamy
Alkoholutbudet är större än någon kan minnas. Ändå syns få eller inga tecken på ökat våld eller skador, visar en ny sammanställning. Konsumtionen har på senare år dessutom börjat minska. Nu menar experter att den modell som är grundbulten i svensk alkoholpolitik måste justeras.

Tisdagen är dagen efter en av de största suparhelgerna på året. Många unga har druckit sig redlösa, somliga har hamnat på sjukhus på grund av alkohol. Drickandet skapar många enskilda tragedier, men på riksnivå, den som aldrig syns i hem eller krogar utan bara i statistiken, är läget ljusare än nästan alla trodde för några år sedan.

Att Sverige skulle drabbas av betydligt mer alkoholrelaterade skador och våld om vin, öl och sprit blev billigare och mer tillgängligt har ansetts tämligen självklart. Inför EU-medlemskapet var oron stor bland politiker, forskare och nykterhetsorganisationer. Svenskarna skulle börja dricka lika mycket som genomsnittet i EU

– Vi har bara sett början på en ökning av våldet. Politikerna har varit blåögda och EU-euforiska i stället för att kämpa för den svenska alkoholpolitiken, sade professorn i sociologisk alkoholforskning Eckart Kühlhorn i DN 2004.

Fram till det året hade mycket riktigt den svenska alkoholkonsumtionen ganska snabbt stigit med 30 procent. Men det skulle visa sig vara en tillfällig topp. Därefter har den nämligen sjunkit och ligger nu 15-20 procent över nivån före EU-medlemskapet, vilket fortfarande är långt under EU-genomsnittet.

Samtidigt har det alkoholrelaterade dödliga våldet minskat under både 1990- och 2000-talet, visar mätningar, och de alkoholrelaterade skadorna visar ingen tydlig trend (se särskild artikel). Utvecklingen förvånar alkoholforskare.

– Den visar att det inte är så farligt längre. Statistiken ser bättre ut än man skulle vänta sig, säger Eckart Kühlhorn.

– Jag hade nog uppfattningen att det skulle bli större skadeökning, säger Håkan Leifman, direktör för Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Can.

– Ja, man hade befarat större ökningar i alkoholrelaterad dödlighet generellt, säger Mats Ramstedt, en annan alkoholexpert med lång forskningserfarenhet.

En av de bärande balkarna i den restriktiva svenska alkoholpolitiken är den så kallade totalkonsumtionsmodellen. Den går ut på att ju högre den totala konsumtionen av alkohol i samhället är, desto mer ökar skador och våld relaterade till alkohol. Modellen bygger på tidigare erfarenheter, bland annat vad som hände när mellanölet såldes i vanliga butiker 1965-1977.

Det har tvistats om hur långt den går att tillämpa på verkligheten, men dess grundtes har varit vedertagen också av dem som varit kritiska till de svenska restriktionerna.

– Även vi som var för friare alkoholregler talade om att kanske en generation skulle gå förlorad, men sedan skulle folk lära sig.

Det säger den liberala debattören Mattias Svensson, som i dagarna lägger sista handen vid en rapport för Timbros räkning som granskar effekterna av den svenska alkoholliberaliseringen sedan tjugo år tillbaka.

Han refererar där till en rad studier från bland annat Socialstyrelsen, Brottsförebyggande rådet, Can, regeringen och Folkhälsoinstitutet. De ger en tämligen samstämmig bild av att våld, död och sjukdomar inte ökat som befarat.

– Jag trodde att det såg sämre ut än det gör. Jag trodde exempelvis att våldet ökat. Men frågan är öppen om något alls har gått åt fel håll, säger Svensson.

Han vågar själv inte dra säkra slutsatser om varför de följder man bävat för uteblivit, men han lanserar en hypotes:

– Det verkar som om att när man ökar friheten får det inte riktigt de mekaniska effekter man tidigare märkt när bara konsumtionen går upp. Det gäller både drickande och skador.

– Det var en rimlig förväntan att drickandet skulle etablera sig på en nivå som i Tyskland och Danmark. Men sedan sjönk det. Svenskarna vande sig vid den ökade friheten. Det är inte lika spännande att ta in sprit längre.

Orsakerna till att konsumtionen inte fortsatte att stiga efter 2004 utan i stället föll något är inte klarlagda. Inte minst är forskarna förbryllade över att drickandet bland ungdomar går ner.

Eller: det går ner hos nästan alla ungdomar, men den ungdomsgrupp som dricker hårdast tycks dricka ännu mer. Där verkar alltså ha skett en polarisering.

Samtidigt har man kunnat konstatera att den konsumtionsökning som skett bjudit på vissa överraskningar. Håkan Leifman:

– En möjlig förklaring är att de som ökat sin konsumtion mest inte är de som dricker mest totalt, utan nya grupper. De kan möjligtvis utveckla skador lägre fram.

– Man ser tydligt att kvinnor dricker mer. De som alltid druckit väldigt mycket kanske har sin försörjning ordnad, oavsett var den kommer ifrån. Det går lite stick i stäv mot den här totalkonsumtionsmodellen, säger Leifman.

Varken han, Mats Ramstedt eller Eckart Kühlhorn är dock beredda att skrota totalkonsumtionsmodellen. Experterna menar att det fortfarande finns ett samband mellan åtminstone skador och hög allmän konsumtion, även om 1990-talsprognoserna inte stämt.

– Det är en jättesvår fråga. Den går inte att skrota, men det går inte att säga att modellen alltid gäller. Man behöver analysera vilka grupper det är som ändrar sig när den totala konsumtionen ökar, säger Mats Ramstedt.

Enligt Håkan Leifman undersöker forskare nu om det är kollektiva förändringar som äger rum eller om det sker större förändringar i vissa grupper än andra.

– Inte minst försöker vi förklara varför ungdomar minskar sin konsumtion. Som med alla modeller stämmer den inte alltid om man tolkar den bokstavligt, men man kan använda den som grundmodell och nyansera den.

Leifman påpekar också att det finns andra länder där kopplingen mellan totalkonsumtion och skador varit tydligare, som i Finland i början av 2000-talet, när alkoholskatten kortvarigt sänktes. Där handlade konsumtionsökningen dock mer om sprit än om vin och öl.

Håkan Leifman

Mats Ramstedt

Eckart Kühlhorn

Mattias Svensson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.