Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utegångsförbud i Tacloban

Plundrare som ger sig på medicinska nödsändningar ska skjutas, i benen. Den ordern uppges ha utgått från borgmästaren i Davao City till säkerhetspersonalen som eskorterar medicintransporter till Tacloban. Utegångsförbud, bepansrade fordon och soldater på gatorna har beordrats av filippinska regeringen för att återställa ordningen.  

För att komma tillrätta med plundringarna i spåren av supertyfonen ”Haiyan” infördes på måndagskvällen utegångsförbud i Tacloban. Det gäller från 22 till 06 på morgonen. Den flilippinska militären har också placerat ut bepansrade fordon, polispatruller och miltärer i staden, rapporterar AFP.

– Nu är poliser och soldater på plats för att visa folk, i synnerhet dem med onda avsikter, att myndigheterna har återvänt, uppges inrikesminister Manuel Roxas ha sagt till radiostationen DZMM.

Taclobans 220.000 invånare har förtvivlat letat mat och mediciner i butiker, men det finns också rapporter om hur tv-apparater och tvättmaskiner burits bort.

Tanken är att åtgärderna ska stoppa ”gäng” som utnyttjar den svåra situationen.

Enligt filippinska Sun Star har också borgmästaren i staden Davao City, Rodrigo Duterte, gett ordern att skjuta på plundrare som försöker ge sig på den 55-mannakonvojen med medicin och räddningspersonal som organiserats.  

– Ta det här hotet på allvar, jävlas inte med mitt team, uppges borgmästaren ha sagt, med adress till plundrare.

Plundrare ska skjutas i benen, enligt ordern. 

Den filippinska statliga nyhetsbyrån PNA rapporterar att två  medlemmar av NPA-gerillan skjutit till döds efter att en regeringskonvoj med nödsändningar attackerats på tisdagsmorgonen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.