Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/uteslutning-av-sd-blev-droppen-for-kristersson/

Sverige

Uteslutning av SD blev droppen för Kristersson

Ulf Kristersson. Foto: Roger Turesson

Det som fick M-ledaren Ulf Kristersson att ha ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i början av december var att regeringen uteslöt SD från samtalen om gängkriminalitet. ”Då gick topplocket” säger Kristersson till Ekot.

M-ledaren Ulf Kristersson träffade den 4 december SD-ledaren Jimmie Åkesson över en kopp kaffe. I Ekots lördagsintervju fick Kristersson frågan varför. Såg han någon politisk potential i mötet?

– Jag såg en potential i ett antal frågor där regeringen är handlingsförlamad, sade Kristersson.

Han exemplifierade med energifrågan, där han menade att SD har ”en snarlik” ståndpunkt, vilket skulle kunna ge ”snubblande nära majoritet” i riksdagen.

– Vi pratade också om gängkriminaliteten, berättade Kristersson.

– Där vill inte regeringen gå oss tillnärmelsevis till mötes när det gäller lagstiftning.

Det som fick Kristersson att bestämma sig för att söka kontakt med SD – ”droppen” – var regeringens inbjudan till samtal om gängkriminalitet efter ihjälskjutningarna av två unga kvinnor i Malmö och i Stockholm på sensommaren. Alla partier utom SD bjöds in.

– För mig gick topplocket, alltså. De förnedrade en svår fråga till politiskt spel. Som om deras väljare inte tar den här frågan på samma allvar och är lika oroliga som alla andra, sade Ulf Kristersson.

Han menade att den nuvarande regeringen är skapad på ”konstig grund”, för att hålla två partier borta från samtal.

– Då är det mitt ansvar som oppositionsledare att prata med olika partier där man skulle kunna få en bättre politik på plats.

– Vi har pratat om enskilda sakfrågor. Men jag förstår att spelet upptar allt syre, så det är svårt att bli trodd på den punkten.

Han tillade att han även träffat V-ledaren Jonas Sjöstedt men att detta inte lett till att någon misstänker att M börjat tycka likadant som V i alla frågor.

Kristersson fick även frågan om vad han egentligen lovade Förintelseöverlevaren och föreläsaren Hédi Fried när han träffade henne inför valet.

– Det har blivit ett missförstånd om vad som sagts. Jag sade aldrig att jag aldrig ska prata med SD. Däremot var jag tydlig med att de fyra allianspartierna sökte regeringsmandat utan SD.

Fried bekräftade tidigare på lördagen Kristerssons version i ett kort mejl till DN. ”Det stämmer som han säger”, skriver hon om hur hon minns samtalet med M-ledaren.