Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utgrävning av Ales stenar efter bråk

Det blir en ny utgrävning av Ales stenar på Kåsebergaåsen i sydöstra Skåne. Den direkta orsaken är ett elvaårigt bråk mellan amatörforskaren Bob Lind och Riksantikvarieämbetet, RAÄ, om den skeppsformade stenformationen, som kanske är Sveriges vackrast belägna fornlämning.

Bob Lind, som bedriver egna guidningar på platsen har i ett brev av RAÄ uppmanats att sluta med sin kommersiella verksamhet och de, som man skriver i ett brev till Lind, trakasserier av andra guider och besökare som man fått uppgifter om. Lind anklagar å sin sida ämbetets arkeologer för att trakassera honom.

Lind hävdar också att fornlämningen är en solkalender från bronsåldern medan den nuvarande arkeologiska tolkningen är att det rör sig om en lämning från järnåldern, 600 efter Kristus.

- Vi planerar nu en ny arkeologisk undersökning av Ales stenar, kanske redan till sommaren, säger Marianne Lundberg på Riksantikvarieämbetet. Situationen tvingar oss att gå på djupet för att få fram säker kunskap.

Curt Roslund, pensionerad astronom i Göteborg, som har forskat kring Ales stenar är glad över detta.

- Jag hoppas att det blir en stor och noggrann undersökning, säger han. Den här debatten borde få ett slut någon gång.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.