Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 05:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/utlamning-till-kina-ska-avgoras-i-hd/

Sverige

Utlämning till Kina ska avgöras i HD

Foto: Leif R Jansson/TT

I Hongkong pågår striden om en ny lag som innebär att misstänkta kan utlämnas till Fastlandskina för att dömas för brott. 

Samma fråga ska nu avgöras i Sverige.

Svensk polis håller en statlig kinesisk tjänsteman, misstänkt för korruption, som Kina vill få utlämnad. Fallet kommer upp i HD på tisdagen.

– Kina försöker inte få honom utlämnad till den kinesiska staten, utan direkt till en specifik gren av det kinesiska Kommunistpartiet. Där kommer han att försvinna i upp till sex månader. Det är som att lämna ut någon till Hamas eller IS, säger Peter Dahlin.

Den svenske människorättsaktivisten är ett av tre expertvittnen som försvaret kallat, i Dahlins fall för att beskriva den nya kinesiska myndighet, Nationella övervakningskommissionen, NSC, som instiftades förra året. Myndigheten agerar utanför rättssystemet.

Peter Dahlin har egna erfarenheter av att sättas i ett hemligt fängelse och hållas utanför den ordinarie juridiska ordningen i Kina. Han greps och hölls isolerad vintern 2016. Tre veckor senare dök han upp i kinesisk tv med en framtvingad bekännelse. Därefter släpptes han av hälsoskäl.

Sedan dess arbetar han för organisationen Safeguard Defenders med att sprida kunskap om den försämrade rättsstaten Kina. Han har varit med om att släppa den kritikerrosade boken ”The People's Republic of the Disappeared”. 

Målet i Sverige sammanfaller med demonstrationerna i Hongkong och med en dom i Nya Zeeland i förra veckan, då en domstol sa nej till utlämning av en misstänkt mördare till Kina – trots att kinesiska myndigheter garanterat att han inte skulle dömas till döden.

– Det nya systemet i Kina kommer att påverka utlämningar till Kina från många olika länder, tror Peter Dahlin.

Han hoppas att ett beslut om att neka utlämning i HD i Sverige ska ge vägledning till hur resten av EU ska handla i liknande situationer.

Qiao Jianjun, eller Feng Li som han också kallas, misstänks enligt nyhetsbyrån Reuters ha förskingrat motsvarande cirka 100 miljoner kronor under sin tid som chef för ett statligt kinesiskt bolag i spannmålsindustrin.

Han flydde från Kina 2011 och finns med på en lista över Kinas hundra mest eftersökta korrupta statstjänstemän i en kampanj startad av landets ledare Xi Jinping. I förhör har han uppgett att han kom till Sverige 2014 och sedan ett år tillbaka sitter han häktad.

Peter Dahlin. Foto: Frank Augstein/AP

– Det här är första gången HD hamnar i en sådan här politisk prövning. Och det i ett skede när Kinas icke demokratiska rättssystem hamnat på bordet, säger den kinesiske statstjänstemannens försvarare Henrik Olsson Lilja.

En stor del av målet kommer att handla om rätten till en rättvis rättegång. 

– Och om möjligheten att kunna försvara sig över huvud taget. Och om risken för tortyr, säger Olsson Lilja. 

Försvaret menar att det inte ens är troligt att Qiao Jianjun begått de brott han misstänks för, utan att det hela är en konstruktion, 

För Peter Dahlin är emellertid det viktigaste inte huruvida Qiao är skyldig till brott eller ej.

Av största vikt, säger han, är däremot rättsprincipen som står på spel för Sverige.

– Vi är bundna av lagen att följa europeiska människorättskonventionen och med en utlämning av det här slaget skulle Sverige göra sig skyldigt till brott mot den.

Om den kinesiske statstjänstemannen blir utlämnad hamnar han inte i ett rättssystem, han kommer inte att sättas i ett häkte. Någon åklagarmyndighet kommer inte att vara inblandad.

– I praktiken hamnar han direkt i ett självmordsvadderat rum i ett hemligt fängelse i upp till sex månader eller tills han erkänner brott, säger Peter Dahlin.

Det inofficiella fängelset kan vara inrymt i en partilokal, i en av statens många lokaler eller i en lokal till motsvarigheten till svenska ABF, beskriver den svenske människorättsaktivisten.

Eftersom det inte rör sig om en formell rättsprocess har de gripna inte rätt till hjälp från advokat. Deras anhöriga behöver inte informeras om var de befinner sig. De hålls på hemlig ort och nästan alla erkänner brott. FN har gjort klart att långvarig isolering under utredningstiden klassas som tortyr.

– Därför kommer Qiao Jianjun i FN:s ögon nästan garanterat att utsättas för tortyr, oavsett om det sker fysiskt eller inte. Och därför borde det också vara omöjligt att utlämna honom, säger Peter Dahlin.

Kinesiska myndigheter förnekar att några felaktigheter äger rum eftersom allt sker i enlighet med den kinesiska lagen. De anser att främmade makter inte ska lägga sig i landets inre affärer.

Det fruktade systemet för försvinnanden omfattade tidigare endast det kinesiska Kommunistpartiets 95 miljoner medlemmar. År 2017 gjordes en halv miljon utredningar. Med den nya myndigheten har systemet vid sidan av rättsväsendet utökats att gälla även statstjänstemän, personer anställda vid statliga företag, sjukhus och skolor.

År 2019 väntas minst en miljon utredningar göras. Hur många som leder till försvinnande är en statshemlighet, men kinesiska forskare har sagt att det rör sig om 10–20 procent av fallen.

– Det betyder att 100.000 personer kan försvinna i Kina i år, men det kan vara en låg siffra, säger Peter Dahlin.

Läs mer: Hongkongs styre backar efter protester