Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Utländska IT-spioner utsatte Sverige för drygt 100.000 nätattacker förra året

Foto: Susanne Lindholm/TT

Sverige utsattes för över 100.000 nätattacker från främmande makt förra året. Det avslöjar Försvarets Radioanstalt (FRA) för första gången, skriver SVT Nyheter. Enligt FRA har it-spionagets omfattning mot Sverige fullkomligt exploderat.

– Det är oerhört svårt att skydda sig mot en kvalificerad angripare som verkligen vill in på något specifikt mål om man vill ha datorer som överhuvudtaget har någon kontakt med omvärlden, säger FRA:s talesperson Fredrik Wallin till SVT.

FRA har tidigare hemligstämplat uppgifter om it-spionaget mot Sverige. Nu berättar ledningen för första gången hur stor omfattningen är, skriver SVT som har tagit del av materialet.

Under 2016 upptäckte FRA minst 100.000 attacker mot mål i Sverige av underrättelstetjänster och organisationer med anknytning till främmande makt. Målet är antingen att komma åt hemlig information eller att utnyttja datorer i Sverige för att göra attacker i andra länder, enligt Wallin.

Han säger också att det är svårt att stå emot angreppen eftersom det handlar om organisationer med stora resurser som bedriver spionverksamhet med några av världens mest avancerade it-specialister.

Läs mer: It-attacker i USA fick flera svenska sajter att gå ner

It-spionaget är också svårupptäckt eftersom det inte syns på samma sätt som så kallade överbelastningsattacker där hackare slår till mot företags och organisationers hemsidor.

Sveriges it-säkerhet på företag, organisationer och myndigheter har dessutom brister på många håll, enligt FRA. Det innebär att en angripare utan större svårigheter kan komma in i systemen och komma åt känslig information. I vissa fall handlar det om okunskap kring såväl hotbild och vikten av att ha bra it-säkerhet, uppger Fredrik Wallin för SVT.

2014 granskade DN säkerheten hos en rad offentliga inrättningar. DN:s reporter kunde då hacka sig in och manipulera värme, belysning, ventilation och andra känsliga system i hundratals fastigheter. I vissa fall gick det till och med att öppna dörrar.

Försvarets radioanstalt är en civil myndighet med huvudkontor på Lovön, strax utanför Stockholm. De har bland annat till uppgift att signalspana mot främmande makt på uppdrag av regeringen, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen inom Polismyndigheten.

Läs mer: Säkerhetsbrister fick vara kvar hos MSB i fyra år

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.