Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Utländska plan har börjat vattenbomba

Fyra inlånade vattenbombningsflygplan, ett tjugotal helikoptrar och uppemot 200 personer deltar i släckningen av skogsbranden i Bergslagen. Trots vissa framgångar är oron fortsatt stor för att ett plötsligt väderomslag ska omintetgöra ansträngningarna. Branden är fortfarande inte under kontroll.

– Vädret har hjälpt oss i dag – och vi hoppas att det håller i sig. Det vi gör nu är att försöka ringa in branden. Tidigare har det bara handlat om att trycka tillbaka den mot vindriktningen, men nu är målet att successivt gå in och släcka den från kanterna, sade räddningsledaren Lars-Göran Uddholm på onsdagen.

Branden är den allvarligaste i Sverige i modern tid och omfattar i nuläget ett 190 kvadratkilometer stort område. På onsdagskvällen kom uppgifter om att brandröken nått ända till Stockholmsområdet.

Sent på onsdagseftermiddagen kunde de franska och italienska vattenbombningsflygplan som flugits upp till Västerås inleda sitt arbete, efter att först ha hindrats av dålig sikt.

– När så stora vattenmassor fälls över skogen är risken stor att räddningsarbetare skadas. Vi är därför noga med att se till att vi arbetar organiserat och i olika sektorer, så att markpersonalen hålls borta från de platser där vi vattenbombar. Det är viktigt att de kan fortsätta bidra i andra områden, sade Lars-Göran Uddholm.

Omkring Engelsbergs bruk och samhället Ängelsberg uppgavs situationen i går vara något bättre än tidigare.

– Problemen är just nu störst kring norra delen av sjön Snyten, sade Thomas Eibrandt, styrkeledare vid Södra Dalarnas räddningstjänst.

Räddningsledningen har inte branden under kontroll och på onsdagskvällen vågade ingen ta ut segern i förskott.

– Det är en oerhört jobbig situation. Räddningsledningen har haft värmen och vinden mot sig, och det är rätt ovanligt att elden tar sig upp i trädtopparna på det här viset. Om vinden tilltar och sveper iväg med gnistorna kan plötsligt en begränsningslinje på hundra meter från lågorna visa sig vara för lite – elden kan plötsligt flyga iväg 200–300 meter, säger Bengt Nilsson, chef för räddningstjänsten i Boden, som lett liknande släckningsarbeten.

– Det viktiga nu är att mobilisera alla tillgängliga resurser. Samtidigt måste man koordinera arbetet på ett effektivt sätt, och där har räddningsledare på marken en viktig uppgift, säger Bengt Nilsson.

Orsaken till branden är ännu oklar. En teori är att gnistor från en skogsmaskin ska ha startat branden den. Polisen inledde på onsdagen en så kallad förutredning för att ta reda på om det rörde sig om en olycka.

– Vi ska träffa och närmare höra personerna som var med när markarbetet gjordes där branden tycks ha startat, säger Johan Stenvi vid polisen i Västmanland till TT.

Barack Obama oroad över skogsbränderWashington.

Barack Obama oroad över skogsbränder

Washington. USA:s president Barack Obama slog genom ett inlägg på sitt Twitterkonto på tis­dagen larm om att klimatförändringarna sannolikt kommer att orsaka fler bränder i USA, i en längre och mer intensiv säsong för skogsbränder.

Torkan i västra delarna av USA har gjort landskapet mycket sårbart för bränder och undantagstillstånd utlystes häromdagen i delar av Kalifornien på grund av en brand.

Trots att en miljard dollar (7 miljarder kronor) satsas federalt varje år på bekämpning av bränder i naturen, en femdubbling av den federala budgeten på tjugo år, räknar man med att behöva höja den summan.

Obama har under de senaste månaderna lagt ut ett betydligt mer aggressivt miljöprogram än USA tidigare haft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.